9 mituri despre consumul de alcool

 

Acum 8 ani de zile am vizitat pentru prima data o Biserica Reformata in Olanda si am fost uimit de viata pe o duceau acele familii. Vedeam ca pe de o parte acele familii sunt foarte serioase in ce priveste credinta in Dumnezeu, preocupati de studiul Scripturii, aveau inchinare in familie in fiecare seara, participau in fiecare duminica de doua ori la inchinarea bisericii, aveau o imbracaminte modesta, dar pe de alta parte consumau alcool sau tutun.

Fiind crescut intr-un cadru in care alcoolul si tutunul erau cele mai grave pacate am inceput sa cercetez practica lor paradoxala, deoarece mi se parea foarte ciudat ca oameni atat de credinciosi si devotati sa faca ceva ce in jurul meu era considerat atat de pacatos.

Atat Parintii Bisericii cat si Reformatorii au recunoscut alcoolul ca fiind un dar de la Dumnezeu, iar atitudinea pe care unii crestini o au astazi in legatura cu alcool sau fata de cei care consuma alcool nu este in armonie cu crestinismul istoric. Cei care interzic folosirea alcoolului impovareaza constiintele credinciosilor cu datini si reguli omenesti, lucru nepermis bisericii. Biserica nu ar trebui sa predice legi sau reguli care nu sunt izvorate din intelepciune divina a Cuvantului.

Exista multe biserici si multi oameni in spectrul denumit "evanghelic" care interzic folosirea bauturilor care contin alcool. Aceasta interdictie este o inovatie relativ recenta in istoria crestina, iar raspandirea ei este bazata pe o serie de mituri care pot fi elucidate de adevarul Scripturii.

Iata cateva dintre mituri:

Mitul #1 - Vinul baut de oamenii din Biblie era diluat cu apa asa incat sa nu imbete.
Raspuns: Acesta  este un mit interesant dar in aceeasi masura foarte absurd. Pe langa faptul ca nu are nici un suport biblic, acest mit este irational. Daca vinul din acea vreme nu imbata, atunci cum s-au imbatat Noe sau crestinii din Corint? Daca vinul de atunci nu imbata, de ce exista avertizari biblice impotriva betiei? Avand in vedere dovezile biblice, putem concluziona cu usurinta ca acest mit este fals.

Mitul #2 - Oamenii din Biblie au baut vin din motive sanitare, pentru ca apa nu era potabila.
Raspuns: Este adevarat ca in special in Evul Mediu (si intunecat) igiena oamnenilor era precara si lipsa apei potabile era acuta.  Cu toate acestea, lumea mediteraneeana a secolului I era mult mai civilizata si avansata decat Evul Mediu. Atat la romani dar si la evrei se punea un accent semnificativ pe igiena personala, existand chiar si bai publice pentru populatie. Este destul de clar din Scriptura ca oamenii au baut apa din fantanile pe care le aveau la dispozitie iar un astfel de exemplu este chiar fantana lui Iacov din care a baut si Iisus. Desi nu era accesibila oriunde, apa potabila exista din belsug in societatea evreiasca. Psalmul 104:15 spune ca "vinul inveseleste inima" aratand ca motivul pentru care era baut nu era unul sanitar ci avea un rol in strangerile sociale si ospetele evreiesti. Acelasi vin era baut si de Iisus care era descris in antiteza cu Ioan Botezatorul ca fiind un om mancator si bautor de vin, prieten al vamesilor si pacatosilor. Vamesii aveau si apa potabila, dar la mesele pe care le organizau (si la care uneori participa si Iisus) consumau si vin. Mai mult, daca nu exista apa potabila, cum ar fi supravietuit nazireii care nu consumau alcool?

Mitul #3 - Dumnezeu interzice folosirea alcoolului.
Raspuns: Dumnezeu nu interzice folosirea alcoolului nicaieri in Scriptura. In schimb, Dumnezeu interzice abuzul acestui dar pe care l-a dat oamenilor. Da, bauturile alcoolice sunt un dar de la Dumnezeu. Acest lucru este prezentat si in Psalmul 104, dar poate fi observat si din rolul sacramental pe care Iisus il aloca vinului.Chiar apostolul Pavel care s-a confruntat in Corint cu abuzuri (oamenii se imbatau la biserica) nu a interzis alcoolul ci a corectat abuzul, indemnandu-i sa consume alcoolul in alt cadru, nu in timpul intalnirii de biserica.

Mitul #4 - Majoritatea celor ce beau sunt betivi.
Raspuns: Acest mit ignora faptul ca desi alcoolismul este o problema cat se poate de serioasa, aceasta problema caracterizeaza o minoritate a oamenilor care consuma alcool. Majoritatea oamenilor consuma ocazional alcool dar cei care sunt alcoolici nu reprezinta o majoritate. Gandindu-te la toti oamenii pe care ii cunosti ca fiind consumatori de bauturi alcoolice, vei putea sa iti dai seama ca cei care sunt alcoolici/"betivi" reprezinta o mica minoritate.

Mitul #5 - Nimeni nu poate sa isi dea seama cu siguranta limita care desparte consumul moderat de betie.
Raspuns: Cantitatea de bautura alcoolica ce poate fi consumata de un barbat sau de o femeie depinde de mai multe variabile precum tipul bauturii sau masa corporala. In general un om care consuma alcool isi cunoaste corpul si influenta pe care alcoolul o are asupra lui, dar specialisti au elaborat si limite indicative pentru a intelege impactul pe care diferite cantitati de bautura alcoolica le au asupra corpului uman. 

Mitul #6 - Pentru ca alcoolul poate duce la pacat crestinii trebuie sa il evite.
Raspuns: Doar pentru ca ceva duce la pacat nu inseamna ca este pacat. Pacatul este o perveritre a lucrurilor bune. Orice poate duce la pacat. Banii, mancarea, relatiile sexuale, succesul, educatia, sau comunicarea. Toate acestea sunt darurile lui Dumnezeu pentru om si ele trebuie folosite cu intelepciune si cumpatare. Doar pentru ca ceva poate duce la pacat nu inseamna ca un crestin trebuie sa il evite. Crestinii din Corint se imbatau la biserica, iar Pavel le spune sa nu se imbete si mai bine sa bea acasa. De ce nu le interzice alcoolul? Mai mult, Coloseni 2:16 Pavel spune "nimeni sa nu va judece cu privire la un fel de mancare sau bautura", referindu-se nu la apa sau coca-cola ci la bauturi alcoolice.

Mitul #7 - Bauturile alcoolice pot fi consumate doar in privat, ca altii sa nu te vada.
Raspuns: Desi exista contexte in care nu este potrivit sa consumam alcool, din viata Domnului Iisus Hristos observam ca nu a fost pacat ca El, cel care este fara de pacat si un exemplu pentru noi toti, sa consume alcool in locuri publice. La nunta din Cana Iisus nu doar a consumat vin ci a si oferit vin (de calitate!) pentru cei prezenti. Daca vinul era pacatos, sau consumul public era pacatos, de ce le-ar fi oferit Iisus vin?

Mitul #8 - Omul care bea sau care se imbata nu este crestin.
Raspuns: Betia este un pacat care trebuie tratat cu toata seriozitatea, la fel ca celelalte pacate din viata noastra: minciuna, mandrie, lacomie, curvie, sau lenevie. Orice incalcare a poruncilor lui Dumnezeu este pacat. Orice abuz al binecuvantarilor lui Dumnezeu este pacat. De-a lungul istoriei bisericii unii crestini s-au confruntat cu acest pacat, iar pocainta este necesara pentru oricine care cade in ispita. Omul care se imbata nu este necrestin ci doar un om pacatos. Iar un om care nu regreta pacatul sau si nu se straduieste sa il evite ridica semne de intrebare cu privire la autenticitatea credintei sale. Cu toate acestea, biserica trebuie sa trateze cu seriozitate toate pacatele (nu doar unele vizibile) si sa fie sensibila la slabiciunile si eforturile celor care sunt inclinati inspre un anumit pacat.

Mitul #9 - Acum betia este o problema mai mare decat in antichitate deci trebuie sa nu bem
Raspuns: Consumul de alcool din antichitate era la fel de popular ca si astazi. Desi unele bauturi erau diferite in culturile de atunci, consumul de alcool era foarte raspandit. De fapt am putea spune ca betia era o religie raspandita in lumea mediteraneana de atunci prin inchinarea la Bachus sau Dionis care erau zeitati ale vinului.  

Avand in vedere aceste aspecte, putem sa rezumam perspectiva crestina si reformata asupra consumului de alcool (care face parte din subiectul mai amplu allibertatii crestine) prin urmatoarele concluzii:

  1. Consumul de alcool nu este ceva pacatos dar poate deveni pacat prin abuz; orice crestin trebuie sa urmareasca echilibrul si moderatia cu privire la darurile pe care Dumnezeu ni le-a dat in natura.
  2. Doar pentru ca ne este permis nu inseamna ca toti crestinii trebuie sa bea; cei care aleg sa nu bea o pot face pentru ei insisi in functie de preferinta pe care o au.
  3. Este intelept ca persoanele care au dificultati cu stapanirea de sine in privinta alcoolului sa se abtina de la consum pentru a evita abuzurile.
  4. Bisericile trebuie sa isi arate dragostea fata de acei oameni carora le pare rau de pacatul comis prin abuzul de alcool, sau de oamenii care au aceasta slabiciune, nu sa ii considere necrestini.