"Care esti in ceruri"

zaharia ursinus

 

Intrebarea 121. De ce adaugă: Care eşti în ceruri? 

Raspuns: Ca să nu avem nici o idee lumească despre măreţia cerească a lui Dumnezeu şi ca să aşteptăm de la atotputernicia Lui tot ceea ce ne este necesar pentru trup şi pentru suflet.

 

A doua parte a prefetei rugaciunii Tatal Nostru este cuprinsa in cuvintele "Care esti in ceruri", adica Tatal nostru ceresc. Termenul "cer" inseamna locuinta sau casa lui Dumnezeu, a sfintilor ingeri si a oamenilor binecuvantati despre care Dumnezeu spune in profetia lui Isaia "Cerul este scaunul Meu de domnie;" "În casa Tatălui Meu sunt multe locasuri" (Is. 66:1, Ioan 14:2) Dumnezeu este intr-adevar pretutindeni datorita imensitatii Sale, dar se spune despre El ca se afla sau locuieste in cer, pentru ca slava de acolo este mult mai mare ca pe pamant si pentru ca acolo El se manifesta in mod imediat. Hristos ne porunceste sa ne adresam lui Dumnezeu cu "Tatal nostru care esti in ceruri" pentru:

1. A arata contrastul si diferenta dintre parintii pamantesti si Tatal Sau, sau pentru a-L deosebi de parintii pamantesti si totodata a fi privit ca un Tata: a. Care nu este pamantesc, ci ceresc, care locuieste plin de slava in Cer. b. Care conduce totul in maiestatea si slava Sa, domneste peste toate lucrurile  si care guverneaza prin providenta Sa toata lumea pe care El Insusi a creat-o. c. In care nu este nici o urma de pacat sau schimbare. d. Care chiar si in Cer Isi arata si declara ingerilor ce fel de Tata este: cat de bun, mare si bogat. 

2. A trezi in noi increderea faptului ca suntem auziti de Dumnezeu, caci daca El este Tatal nostru si e infinit de bun, lucru pe care Il manifesta in mod special in Cer, atunci ne va da si noua toate lucrurile necesare pentru mantuire; iar daca acest Tata este si Domn al Cerului si are o putere infinita prin care ne poate ajuta la nevoie, atunci ne poate oferi cu usurinta ceea ce Ii vom cere din Mana Sa.

3. A produce in noi reverenta. De vreme ce Tatal nostru este Domn atat de mare  - un Domn ceresc, care conduce totul si are putere sa arunce atat trupul cat si sufletul in iad - trebuie sa Il stimam si sa venim inaintea Sa cu smerenie profunda in trup si suflet. 

4. Pentru a-L chema cu ardoare. 

5. Ca mintea tuturor celor care Ii se inchina sa fie ridicata si indreptata spre lucrurile ceresti. 

6. Pentru a fi indrumati la a dori lucrurile ceresti. 

7. Pentru a nu cadea in gresala paganilor care isi imagineaza ca Dumnezeu poate fi slujit si venerat prin creaturi.

8. Pentru a fi indemnati sa nu ne indreptam rugaciunile intr-un alt loc, precum faceau credinciosii in Vechiul Testament.

 

Zaharia Ursinus (1534 - 1583) a fost teolog reformat german si unul din autorii Catehismului de la Heidelberg