Pe această pagină veți găsi ultimele informații și resurse legate de Misiunea Evanghelică Reformată din Cluj.

Evenimente în Cluj

Următoarea întâlnire de studiu la Cluj va avea loc VINERI 4 aprilie LA ORA 18:30.

Vom discuta în detaliu despre cum răspundem la argumentele ateilor și la obiecțiile celor care se îndoiesc că Biblia este adevărată.

  • Putem dovedi fără Biblie că există Dumnezeu?

  • De ce am crede că Biblia este adevărată în tot ceea ce ne comunică?

  • Ce înseamnă faptul că Biblia este adevărată?

Pentru înscriere la această întâlnire vă rugăm să folosiți formularul de mai jos:


o nouă etapă pentru misiunea de la cluj

Ne bucurăm să anunțăm faptul că unul din membrii bisericii, dl. Ioan Pasc va începe pregătirea teologică pentru a deveni Slujitor al Cuvântului și Sacramentelor.

Cu ajutorul Domnului, începând din luna iulie 2024, Ioan este student la Seminarul Teologic Westminster din California, Statele Unite ale Americii unde va studia sub îndrumarea unor profesori precum Michael Horton, David VanDrunen, Scott Clark și Robert Godfrey.

Îl așteptăm să revină în România în vacanțe pentru stagiul de practică și pentru a contribui la dezvoltarea noii lucrări începute în Transilvania, Misiunea Evanghelică Reformată Cluj.

Rev. Mihai Corcea (stânga), dl. Ioan Pasc (centru), prezbiter Claudiu S. (dreapta) la Biserica Evanghelică Reformată din București

Ioan Pasc la Seminarul Teologic Westminster din California


Cum se formează o biserică reformată?

În vremea Reformei Protestante, Europa a fost împărțită în zone confesionale diferite. Apartenența confesională a unui oraș era stabilită fie de consiliul orașului sau de conducătorul politic al țării. Înainte de această decizie, în multe orașe, conducătorii politici au organizat dezbateri publice între slujitori romano-catolici și slujitori protestanți. În urma dezbaterilor, conducătorii politici luau o decizie pentru întregul oraș.

Dacă vreun locuitor al orașului era nemulțumit de această decizie, atunci trebuia să se mute în alt oraș ca să poată aparține de biserica a cărei teologii l-a convins. Dacă orașul devenea protestant și tu voiai să rămâi romano-catolic, trebuia să te muți într-un oraș romano-catolic. Dacă orașul rămânea romano-catolic și tu voiai să devii protestant, trebuia să te muți într-un oraș protestant.

Situația de astăzi este diferită, deoarece în mod special începând cu secolul 19 în Europa (și în alte părți ale lumii) contextul politic s-a schimbat și pluralismul confesional este acceptat. În acest context, nu trebuie să te muți în alt oraș ca să îți schimibi afilierea confesională. Bisericile creștine de confesiuni diferite sunt extinse în paralel și se întrepătrund în aceleași zone geografice.

Bisericile reformate din secolul 16 au avut o extindere limitată de factorul politic (descris mai sus) dar după secolul 19 extinderea lor a fost accelerată în multe părți ale lumii. Care sunt etapele în formarea unei parohii reformate?

1. INIȚIEREA UNEI MISIUNI

Primul pas este inițierea unui proiect de misiune într-un loc lipsit de mărturia creștină reformată. Această inițiativă aparține de obicei bisericii reformate care se află cel mai aproape de locul unde se inițiază misiunea. Biserica ce inițiază punctul de misiune, împreună cu sinodul regional de care aparține, va supraveghea întregul proces de plantare a bisericii.

2. FORMAREA UNUI GRUP DE CREDINCIOȘI

Prin activitatea punctului de misiune se are în vedere strângerea de oameni care ajung la credința în Hristos și la înțelegerea reformată a teologiei. Acești credincioși din grupul misiunii se întâlnesc regulat pentru a crește în înțelegere și pentru a se închina împreună. În procesul de formare a grupului, credincioșii grupului devin apoi membrii ai bisericii reformate care a inițiat misiunea.

3. ÎNFIINȚAREA UNEI BISERICI-MISIUNE

Un pas important în plantarea bisericii este transformarea grupului misiunii într-o biserică-misiune. Atunci când procesul de formare al unui grup stabil de credincioși s-a închegat, biserica reformată din apropiere trimite un slujitor care începe slujbele regulate și se îngrijește de congregația în formare.

4. PARTICULARIZAREA UNEI BISERICI REFORMATE

Atunci când biserica-misiune crește, are suficiente persoane calificate pentru a fi prezbiteri și diaconi, dar reușește să își acopere și nevoile financiare, devine o biserică particularizată. Asta înseamnă că este recunoscută ca biserică de sine stătătoare și trimite slujitori delegați în cadrul sinodului regional de care aparține.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să folosiți formularul de contact.