Dovezi ale invierii lui Iisus Hristos (II)
Michael G. Brown
Este important sa intelegem ca credinta noastra se bazeaza pe adevaruri istorice. In vremea de acum oamenii separa stiinta, care se ocupa cu masurarea si analizarea informatiilor, de credinta. Pentru multi credinta este parte din categoria opiniilor personale, spiritualitate; ea nu are de-a face cu informatii verificabile, este orice lucru care te ajuta in viata, iar stiinta este ceva cu totul diferit. Oamenii spun adesea ca nu conteaza cine este Iisus care a trait in istorie, ci doar ceea ce inseamna Iisus pentru tine. Prin urmare, poti avea un Iisus personal diferit de Iisus cel din istorie. Crestinismul neaga lucrul acesta, caci daca lucrurile nu s-au petrecut dupa cum gasim in Biblie, nu are sens sa fii crestin. Daca Iisus nu a inviat din morti, putem face ceea ce spune apostolul Pavel: sa bem si sa mancam caci maine vom muri. Daca Iisus a inviat din morti atunci merita sa traiesti ca crestin.
restinismul ramane in picioare sau de darama in functie de adevarul acestui eveniment. Daca Iisus nu a fost inviat din morti, atunci rastignirea Lui nu a fost decat o alta rastignire, iar romanii rastigneau multi oameni in vremea aceea, Rastignirea, ca tip de pedeapsa capitala, a fost inventata de fenicieni, a fost dezvoltata si perfectionata de romani. Romanii erau un popor civilizat si sofisticat care a servit, in anumite privinte, ca model pentru multe forme de guvernamant actuale. Erau, de asemenea, ingineri, au construit drumuri, viaducte, multe din constructiile lor inca mai sunt si astazi, peste tot in Europa poti gasi ruine romane. Totodata, romanii pretuiau foarte mult ordinea in civilizatia lor. In expansiunea imperiului dinspre Roma inspre celelalte natiuni, romanii cucereau aceste natiuni, stabileau guvernarea, hotarau un conducator roman, stabileau taxe, si aplicau cu strictete legea pentru a mentine ordinea. Poate ati auzit de Pax Romana (pacea romana), un sistem de ordine care a durat sute de ani. In cadrul acestui sistem era aplicata pedeapsa capitala, printre care si moartea prin rastignire. Nu era permisa aplicarea acestei pedepse unui cetatean roman din cauza brutalitatii si severitatii formei de executie. Condamnatii erau batuti, biciuiti, uneori erau chiar omorati si apoi atarnati de cruce, in afara orasului pentru a fi vazuti de oameni, transmitandu-le teama. Era o moarte crunta, in care condamnatii se deshidratau, iar pentru a lua o gura de aer trebuiau sa faca un efort sa se inalte,
n zilele lui Iisus, in primul secol, erau multi insuretionisti, luptatori pentru libertate patrioti care doreau sa fie urmatorii Iuda Macabeul, alungandu-i pe romani, Asadar, in acea vreme aveau loc multe rastigniri, Iisus a fost unul dintre cei care a suferit aceasta moarte. El nu a fost condamnat pentru ca era insurectionist sau pentru ca a luptat pentru libertate, ci dintr-un motiv greu de inteles de Pilat (Pilat era guvernatorul stabilit de Romani pentru a conduce si supraveghea regiunea Palestinei), singura acuzatie adusa de evrei fiind blasfemia. Cu toate acestea, Iisus merge la cruce si moare - referitor la aceasta exista martori, nu doar in Biblie, ci si martori externi. Istoricii sunt de acord ca demult a fost cineva numit Iisus, Intrebarea este: a inviat Acesta din morti? Daca nu a inviat din morti atunci crestinismul este fals, nu avem de ce sa credem lucrurile pe care le-a spus Iisus, deoarece de nenumarate ori a spus ca va invia din morti in cea de-a treia zi. El nu poate fi decat un mincinos, pentru ca a zis ca va invia, dar nu a inviat, sau a fost un lunatic, a crezut ca va invia, dar nu a inviat sau daca a inviat cu adevarat, este Domn. Acestea sunt singurele optiuni. Nu putem spune ca a fost un om bun, dar nu a fost Dumnezeu. Daca Iisus a inviat putem crede ca promisiunea iertarii pacatelor si viata vesnica sunt adevarate.
Inainte de a relua enumerarea dovezilor as dori sa clarific cateva lucruri legate de inviere. In primul rand, atunci cand vorbim despre inviere nu ne referim la resuscitare. Invierea si resuscitarea sunt doua lucruri diferite: nu spunem ca trupul lui Iisus a fost in mormant, iar apoi a fost resuscitat, nu a fost inviat nici in acelasi fel in care Lazar a fost inviat, ci atunci cand Iisus a inviat din morti a inviat avand un trup glorificat; trupul Sau a fost transformat. Asta e ceea ce asteptam noi, glorificarea noastra; nu resuscitarea, ci invierea. Este vorba de o viata fundamental si calitativ diferita, desi va fi o continuitate in ce priveste trupul actual (acest trup va fi inviat), va fi, la inviere, si o diferenta calitativa intre trupul actual si trupul glorificat.
In al doilea rand, invierea nu inseamna a muri si a merge in Cer. Adesea, conceptul de "Cer" nu este inteles corect. Exista acea stare pe care o numim, starea intermediara. Atunci cand murim, trupul si sufletul se separa, in asta consta moartea (Filipeni 1, 2 Cor. 5). Suntem formati atat din trup, cat si din suflet. De multe ori la inmormantari auzim spunandu-se ca, de fapt, trupul pe care il vedem in cosciug nu este persoana in sine, ci persoana respectiva acum se afla in alt loc. Lucrul acesta nu este adevarat, trupul din cosciug este persoana care a murit, dar sufletul sau a mers la Domnul, iar la inviere si revenirea lui Hristos cele doua vor fi reunite.
Toti crestinii care au murit sunt impreuna cu Domnul in mod constient, in Cer, iar aceasta nu este starea finala, starea finala nu va fi undeva intr-o alta galaxie, pe vre-un nor, departe, Biblia ne spune ca vom trai aici, pe pamant. Romani 8 vorbeste despre un pamant nou, creatia suspina dupa acest pamant nou. Nu trebuie sa ne gandim ca Cerul va fi un loc ciudat, ambiguu, nefizic, aceasta este o idee platonista, nebiblica care separa materia fizica de spiritual. In platonism tot ce e fizic este rau, iar ceea ce e spiritual e bun, sufletul e captiv in trup ca intr-o temnita, din care e eliberat la moarte. Biblia insa spune ca Dumnezeu e Cel care a creat materia si a declarat-o buna. Universul va fi inviat, si noi vom trai in el. In 1 Cor. 15, Pavel vorbeste foarte clar despre faptul ca Hristos este primul rod, Singurul care a fost inviat, care are un trup glorificat, si ca restul recoltei, noi toti, cei pe care Hristos a venit sa-i mantuiasca, vor fi inviati trup si suflet atunci cand va reveni. Hristos ve reveni intr-un mod vizibil si glorios. Trupul Sau va fi unul fizic. Atunci cand a inviat, trupul Sau a putut fi atins, corzile Sale vocale au vibrat emitandu-i vocea care a putut fi auzita de urechile oamenilor. In Ioan 21 citim despre Iisus mancand. Asadar, invierea nu inseamna doar a muri si a merge in Cer, ci asteptam cu nerabdare ceea ce marturisim duminica de duminica in Crezul Apostolic: "Cred in invierea trupului si viata vesnica". Oamenii nu vor avea trupurile inviate in Cer, in 1 Tesaloniceni, 1 Cor. 15 scrie ca invierea va avea loc in ultima zi, nu in Cer. Stiu ca adesea spunem anumite lucruri avand o intentie buna, dorind sa-i facem pe oameni sa se simta mai bine, lucruri care nu sunt adevarate precum: "Bunica acum salta si canta pe strazi de aur". Nu avem dreptul sa spunem astfel de lucruri, trebuie sa ne oprim acolo unde se opreste Cuvantul lui Dumnezeu
Asadar, de unde cunoastem ca toate aceste lucruri sunt adevarate?
Sa ne amintim de cateva dintre dovezile invierii:
1. Mormantul gol. Evangheliile si cartea Faptele Apostolilor afirma ca mormantul era gol, lucru care coincide cu datele pe care le avem: obiceiuri de inmormantare, constructia mormintelor, perioada si evenimentele ceremoniale, lucruri care nu au fost niciodata respinse de cei ostili crestinismului: romanii care au fost responsabili de executia lui Iisus si pazirea mormantului si liderii evrei, care doreau ca ideea ca Iisus a inviat din morti sa dispara. Ei aveau mijloacele, motivele si oportunitarea de a o face, puteau face rost imediat de trupul mort al lui Hristos, daca nu a inviat cu adevarat din morti. Este dovada care respinge teoria ce afirma ca femeile s-au dus la mormantul gresit. Daca femeile chair s-au dus la mormantul gresit, romanii si evreii puteau merge la mormantul corect si demonstra ca nu a inviat cu adevarat. Un istoric evreu Geza Vermes in "Iisus, evreul: Citirea Evangheliilor de Catre un Istoric" (1973): "Dupa ce fiecare argument in parte a fost luat in considerare si analizat, singura concluzie acceptabila istoricului trebuie sa fie ca parerile crestinilor care sustin crezurile antice, ale simpatizantilor liberali si ale agnosticilor critici deopotriva - si poate chiar a ucenicilor - sunt interpretari ale unui adevar stanjenitor: anume ca femeile care au plecat la mormantul lui Iisus, spre uimirea lor, au gasit nu un trup, ci un mormant gol." Asadar, exista un mormant gol, fie Iisus a inviat din morti sau trupul Sau a fost luat.
2. Martorii oculari: Cei 12 ucenici si inca 500 de oameni. Au fost acestia doar inselati, precum gruparea din Rancho Santa Fe care credea ca va veni o nava spatiala si ii va lua? Ei nu s-au otravit toti deodata, asta e usor, ci dupa ce L-au vazut pe Iisus, au mers in locuri diferite marturisind ce au vazut si nu s-au oprit aici, ci au si inregistrat ceea ce au vazut. Medicul Luca isi incepe Evanghelia spunand: "Fiindcă mulţi s-au apucat să alcătuiască o istorisire amănunţită despre lucrurile care s-au petrecut printre noi, după cum ni le-au încredinţat cei ce le-au văzut cu ochii lor de la început şi au ajuns slujitori ai Cuvântului, am găsit şi eu cu cale, preaalesule Teofile, după ce am făcut cercetări cu de-amănuntul asupra tuturor acestor lucruri de la obârşia lor, să ţi le scriu în şir unele după altele." Nu este vorba despre niste oameni care si-au pierdut mintile, ei l-au vazut pe Iisus cu ochii lor, de aceea Petru afirma, in cea de-a doua epistola, ca marturisirea sa nu este fundamentata pe "basme mestesugit alcatuite", iar in ziua Cincizecimii, in predica lui, a marturisit ca Dumnezeu L-a inviat pe Iisus din morti, spunand ca au fost cu totii martori la aceasta. Asadar, daca nu L-ar fi vazut pe Domnul Iisus, el nu ar fi iesit in mijlocul oamenilor, punandu-si viata in pericol si a celorlalti ucenici, in mod special dupa ce au stat ascunsi cu cateva zile in urma. Trebuie sa luam in calcul acest adevar. Adevarul unui eveniment istoric este determinat de probabilitatea dovezilor de care este sustinut, iar aceasta este o dovada puternica.
3. Schimbarea persistenta a apostolilor. Dupa moartea lui Iisus, ucenicii se ascundeau de romani si de iudei, pentru a nu-si pierde viata. Ce i-a facut ca din oameni lasi sa devina predicatori plini de curaj? Duhul Sfant, la Cincizecime, se coboara peste ei si ii umple de indrazneala - aceasta este trasatura ce caracterizeaza predicarea apostolilor in cartea Faptele Apostolilor. Daca Hristos nu ar fi inviat din morti apostolii nu ar fi fost curajosi, invierea fiind chiar mesajul predicarii lor. Daca le cititi predicile, invierea ocupa un loc central: Iisus din Nazaret a inviat din morti, apoi citeaza pasaje din Psalmi si alte pasaje din Vechiul Testament care vorbesc despre asta, spunand ca la asta am fost martori cu totii. Ucenicii nu au fost transformati doar pentru cateva zile, ci toata viata, pana la moarte. Daca am vorbi despre numai doi sau trei oameni (ca Mohamed) e mai greu de crezut ca ce marturisesc acestia este adevarat. Au renuntat la multe lucruri, ganditi-va la Saul din Tars: cum putem justifica transformarea lui? Ce putea face ca un invatat evreu distins, membru al partidei evreiesti a fariseilor si cetatean roman, om zelos in distrugerea crestinismului, sa proclame mai apoi crestinismul. Mai inainte considera ca crestinismul este o erezie periculoasa pentru iudaism, persecuta biserica, ce l-a transformat intr-un apostol zelos? Banii? Puterea? Ce l-a facut sa se schimbe asfel? Pavel a fost ultimul apostol, ultimul care L-a vazut pe Iisus inviat si trimis de Hristos. Iacov, fratele lui Ioan a fost decapitat in Ierusalim de Irod, Filip a fost crucificat in Grecia, Andrei a fost crucificat pe o cruce in forma de X in Grecia, Matei a fost tintuit de pamant si decapitat in Etiopia, Petru a fost crucificat cu capul in jos in Roma, Toma a fost ucis cu sageti in India, Bartolomeu a fost jupuit de viu in Armenia, Matia (cel care l-a inlocuit pe Iuda Iscarioteanul) a fost ucis cu pietre si decapitat in Ierusalim, Iuda, fiul lui Tadeu a fost crucificat in Grecia, Simon a fost martirizat in Persia. Oamenii acestia au fost transformati de Duhul Sfant, datorita unui eveniment.
4. Interpretarea profetiei Vechiului Testament. Toata revelatia biblica atesta acest fapt. Este important sa intelegem ca a existat o asteptare a invierii poporului lui Dumnezeu in ziua de pe urma. Un pasaj care vorbeste despre lucrul acesta este Isaia 25:6-9. In profetie, Isaia, care proclama judecata asupra poporului datorita pacatului lor, le ofera, de asemenea, speranta si vorbeste, in multe locuri, despre inviere. Pasajul acesta spune: "Domnul oştirilor pregăteşte tuturor popoarelor (nu doar evreilor, ci si celorlalte popoare), pe muntele acesta, un ospăţ de bucate gustoase, un ospăţ de vinuri vechi, de bucate miezoase, pline de măduvă, de vinuri vechi şi limpezite. Şi, pe muntele acesta, înlătură mahrama care acoperă toate popoarele şi învelitoarea care înfăşoară toate neamurile (adica moartea - care este comuna tuturor natiunilor indiferent de limba, culoare, regiune. Moartea a venit ca urmare a blestemului lui Dumnezeu datorita pacatului, la inceput. Nu am fost creati sa murim, Adam si Eva nu au fost creati pentru a muri, moartea vine doar in cazul incalcarii poruncii de a nu manca din fructul pomului interzis, dupa ce au mancat, Adam si Eva au inceput sa moara din punct de vedere fizic, cu totii suntem, din momentul in care suntem nascuti, intr-un mars spre inmormantarea noastra. Cu toate acestea, in Vechiul Testament a existat o promisiune, in Geneza 3:15 unde Domnezeu spune ca va trimite pe Unul care va zdrobi capul sarpelui si care va aduce omul la acel pom al vietii, la care Adam nu a putut sa aiba acces); nimiceşte moartea pe vecie: Domnul Dumnezeu şterge lacrimile de pe toate feţele (moartea e ceva strain de noi, ceva nenatural, ceva care ne produce mahnire si durere, ceva ce uram.Dumnezeu va invinge moartea si va fi o zi cand vom trai plini de bucurie, fara aceasta teama, frustrare si lacrimi.) şi îndepărtează de pe tot pământul ocara poporului Său; da, Domnul a vorbit. În ziua aceea vor zice: „Iată, acesta este Dumnezeul nostru în care aveam încredere că ne va mântui. "
Asadar, vedem ca Vechiul Testament are locuri precum acesta in care se vorbeste despre inviere. Criticii invierii care apar la televizor, in perioada Pastelui, nu interactioneaza cu Vechiul Testament.
Daniel 12:1,2: "În vremea aceea se va scula marele voievod Mihail, ocrotitorul copiilor poporului tău; căci aceasta va fi o vreme de strâmtorare cum n-a mai fost de când sunt neamurile şi până la vremea aceasta. Dar în vremea aceea, poporul tău va fi mântuit, şi anume oricine va fi găsit scris în carte. Mulţi din cei ce dorm în ţărâna pământului se vor scula: unii pentru viaţa veşnică, şi alţii pentru ocară şi ruşine veşnică." Exista aceasta promisiune ca oamenii vor invia din morti pentru a avea viata vesnica. Amintiti-va cand Iisus vorbeste cu sora lui Lazar, Marta, care spune: „Doamne, dacă ai fi fost aici, n-ar fi murit fratele meu!" Isus i-a zis apoi: „Fratele tău va învia.” „Ştiu”, I-a răspuns Marta, „că va învia la înviere, în ziua de apoi.” Ea astepta aceasta inviere. Care a fost raspunsul lui Iisus? El spune: „Eu sunt Învierea şi Viaţa" Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta?” Noi asteptam chiar si acum aceasta inviere promisa, din ziua de pe urma. Dar pentru ca lucrul acesta sa aiba loc trebuie sa vina Mesia, care vine sa sufere pentru pacatul nostru, dupa cum spune Isaia 53, si sa invie.
Psalmul 16 profeteste despre invierea lui Mesia, unde scrie: "De aceea inima mi se bucură, sufletul mi se înveseleşte, şi trupul mi se odihneşte în linişte. Căci nu vei lăsa sufletul meu în Locuinţa morţilor, nu vei îngădui ca preaiubitul Tău să vadă putrezirea. Îmi vei arăta cărarea vieţii; înaintea feţei Tale sunt bucurii nespuse şi desfătări veşnice în dreapta Ta." Bucurii nespuse, desfatari vesnice, impreuna cu oameni pe care-i iubim si mai presus de toate, in prezenta Domnului, prin Cel Sfant care nu a vazut putrezirea (Iisus). El este, dupa cum spune Pavel, Cel dintai rod al recoltei.
Amintiti-va, de asemenea, de unde vine numele Evei. Adam nu a numit-o niciodata in Gradina pe Eva astfel, numele ei era doar: femeie. Adam o numeste Eva pe sotia sa, dupa promisiunea lui Dumnezeu, fiind mama tuturor celor vii. Prin ea va veni Cel care ii va duce la viata glorificata simbolizata in Pomul Vietii. Intreaga Biblie este despre Iisus, despre ceea ce va realiza, despre viata, moartea si invierea Lui. In El trebuie sa ne punem increderea.
Majoritatea dintre noi consideram Levitic o carte obositoare, dar o idee pentru a trece mai usor prin aceasta carte este sa luati un creion si sa subliniati de fiecare data cand apar cuvintele "a face ispasire". De fiecare data cand fac lucrul acesta sunt binecuvantat, Dumnezeu este Cel care asigura ispasirea. Tot in Levitic gasim profetii importante, una din ele se afla in Levitic 23: 9-11: "Domnul a vorbit lui Moise şi a zis: "Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune-le: <Când veţi intra în ţara pe care v-o dau şi când veţi secera semănăturile, să aduceţi preotului un snop, ca pârgă a secerişului vostru. El să legene snopul într-o parte şi într-alta înaintea Domnului, ca să fie primit: preotul să-l legene într-o parte şi într-alta, a doua zi după Sabat."
De multe ori, ne gandim ca Cincizecimea nu este decat o alta sarbatoare, intr-un lung sir de sarbatori si legi, ca atunci cand incerci sa-ti tii ochii deschisi cand citesti Codul Penal. Aduceti-va aminte de ce a numit Pavel pe Iisus Cel dintai rod? Are legatura cu pasajul citit mai sus. Imaginati-va ca sunteti evrei, si ca evreu iti plantezi pamantul, este vremea recoltei, iar primele roade se coc, iar ce trebuie sa faci este sa-I aduci multumire lui Dumnezeu, luand acele roade si ducandu-le preotului. Preotul leagana roadele inaintea Domnului, pentru ca tu sa fii primit. Lucrul acesta se facea in prima zi de dupa Sabat, prima zi a saptamanii. Totul se leaga de Hristos. El a inviat din morti in prima zi a saptamanii si se inalta la Cer pentru a fi reprezentantul nostru si pentru a fi primiti de Dumnezeu. De aceea, Pavel foloseste aceasta analogie a recoltei, suntem primiti nu pe baza a ceea ce am facut noi, ci El. Asadar, Vechiul Testament contine imaginea folosita de Noul Testament pentru a explica invierea. Din multe puncte de vedere, este motivul pentru care ucenicii au fost luati prin surprindere, ei credeau in invierea trupului din ziua de pe urma, dar nu au inteles ca mai intainte va fi cel dintai rod al recoltei, si ca acel rod va fi Iisus. Iudaismul a fost singura religie care avea o convingere puternica privitoare la invierea din morti. Aceasta convingere era fondata pe speranta venirii lui Mesia, Cel promis, care va zdrobi capul sarpelui si care va deschide o cale catre Pomul Vietii, biruind moartea. Invierea lui Hristos de catre Dumnezeu, Creatorul, este atat modelul, cat si mijlocul prin care ii va invia pe toti ai Sai care au fost rascumparati.
5. Matorii externi. Prin martorii externi ne referim la cei din afara Bibliei care vorbesc despre un om numit Iisus din Nazaret, despre care unii spuneau ca a murit si a inviat din morti. Nu este vorba despre cum simt eu in inima mea, ci este o chestiune istorica, despre ce s-a intamplat in istorie. Acestia sunt, de asemenea, necrestini. Iosephus, probabil unul dintre cei mai respectati istorici evrei din primul secol, mentioneaza rastignirea lui Iisus in "Antichitati Iudaice" 33.3, Philo din Alexandria, in primul secol, a scris o istorie a iudeilor in care vobeste despre crestinii care afirma ca Iisus a inviat din morti, Epistole, volumul 10, capitolul 96 si ca autoritatile spuneau ca trupul a fost furat. Talmudul, o carte care cuprinde traditii iudaice orale, mentioneaza rastignirea lui Iisus. Tacitus si Plinius cel Tanar, istorici romani din primul secol, afirma ca toata controversa crestinismului se refera la acest Hristos despre care se spune ca a inviat din morti. Asadar, sunt oameni considerati istorici credibili, din primul secol, care vorbesc despre inviere.
De asemenea, sunt oameni din istoria recenta care au hotarat sa adune toate dovezile, pentru a vedea daca se poate reconstrui "locul crimei". Unul dintre acestia a fost Simon Greenleaf, un om necredincios care a dorit sa dovedeasca faptul ca Iisus nu a inviat din morti, prin a strange toate dovezile din Biblie, dovezile martorilor externi si sa reconstruiasca evenimentul pentru a dovedi ca lucrurile acestea nu au luat loc, Iar in procesul acesta a devenit crestin. Iar el nu este singurul, s-a intamplat de multe ori lucrul acesta. Pinchas Lepide, istoric si autor evreu, care, la fel, a analizat toate dovezile, a ajuns la concluzia ca Iisus a inviat din morti, dar cu toate acestea nu crede ca El este Mesia, ci un profet. Desi exista dovezi privitoare la inviere, oamenii continua sa nu creada. De ce? Datorita impietririi inimii care nu vrea sa se supuna lui Dumnezeu. Le este teama de ceea ce vor pierde. Adevarul este ca renuntand la viata noastra vom dobandi totul, viata vesnica, iertarea pacatelor, libertate, pace, speranta si promisiunea invierii. Crestinismul ne indeamna sa punem intrebari, sa investigam dovezile, sa cercetam, nu avem nimic de ascuns. Dovezile sunt valide.
Semnificatia invierii este o chestiune teologica, adevarul invierii este o chestiune istorica. Semnificatia invierii este viata vesnica. Daca invierea a avut loc, asta e ceea ce ne-a oferit Dumnezeu. Lucrurile acestea nu s-au petrecut in acuns, dupa cum spune apostolul, ci sub ochii multor martori. Intrebarea este: Credem noi lucrul acesta?
Cateva dintre teoriile impotriva invierii sunt:
Teoria lesinului, care sustine ca Iisus nu a fost cu adevarat mort atunci cand a fost ingropat, astfel El s-a trezit din lesin si a rasturnat piatra de pe mormant. Reconstructiile arheologice ale mormintelor oamenilor bogati din Palestina, din primul secol, arata faptul ca aveau morminte foarte mari, sapate in munte, aveau o intrare de la care era construita un fel de rampa si o piatra uriasa rotunda si plata, care putea fi deplasata pe rampa respectiva de mai multe persoane. Iisus singur nu putea face asta, iar daca ne gandim la ucenici, trebuie sa explicam cum au trecut de garzile romane. Dovezile spun ca ucenicilor le era frica de romani si de evrei. Este nevoie de mai multa credinta in a crede ca ucenicii au avut curajul sa se lupte cu aceste garzi. Ideea ca Iisus putea sa scape cu viata dupa ce a fost biciuit si rastignit este absurda.
Publicatia seculara medicala "The Journal of American Medical Society" a ajuns la concluzia (pagina 1463, Martie 21, 1986): "Este clar ca dovezile medicale si istorice indica faptul ca Iisus a fost mort inainte de a fi strapuns in piept si sustin perspectiva traditionala ca sulita a trecut printre coaste, probabil perforand nu doar plamanul drept, ci si pericardul si inima, asigurand moartea. Prezumptia ca Iisus nu a murit cu adevarat este contrara cunoasterii medicale prezente."
Teoria trupului furat. Matei spune ca liderii evrei au incercat sa raspandeasca acest zvon mituind soldati care sa il propage. Aceasta teorile nu ia in calcul faptul ca ucenicii, care ipotetic ar fi putut fura trupul, nu au devenit bogati, nu i-a lovit norocul imediat dupa aceea, ci vietile lor au devenit mult mai grele, nimeni nu a recunoscut ca totul e o minciuna, ci cu totii au murit datorita mesajului pe care-l propovaduiau in diverse locuri si moduri.
Apoi este teoria mormantului gresit. Femeile s-au dus la mormantul gresit, dar ce se intampla cu ceilalti martori despre care vorbeste Bbilia?
Mai este si teoria care spune ca ucenicii au avut halucinatii, ca atat de mult si-au dorit ca Iisus sa fie viu incat au avut vedenii, dar martorii ostili, precum romanii si iudeii puteau sa spulbere crestinismul aratand oamenilor trupul mort al lui Hristos. La fel putem raspunde teoriei fratelui geaman, romanii si iudeii puteau gasi trupul.
Teoria care sustine ca totul a fost o legenda, ca Iisus nu a fost luat jos de pe cruce sau a fost lasat sa putrezeasca acolo si sa fie mancat de pasari sau aruncat intr-un mormant comun si mancat de caini, nu ia in calcul afirmatia evreilor care spuneau ca trupul lui Iisus a fost furat, afirmatie care presupune ca trupul lui Iisus a fost ingropat si ca mormantul a fost gasit gol.
Articolul de mai sus este o adaptare a seriei "Evidences for the Resurrection" sustinuta de pastorul Michael G. Brown la Christ United Reformed Church din Santee.
http://www.christurc.org/adult-catechism/