Trebuie sa fie botezati copiii nou nascuti?

Zacharias Ursinus

Trebuie botezaţi oare şi copiii mici? 

Da, deoarece ei sunt incluşi ca şi adulţii în legământul lui Dumnezeu şi în Biserica Lui, iar iertarea păcatelor, prin sângele lui Hristos, şi Duhul Sfânt, autorul credinţei, nu le sunt promise în mai mică măsură decât adulţilor: de aceea ei trebuie inclusi în Biserică prin botez – semnul legământului – şi deosebiţi astfel de copiii necredincioşilor, precum se făcea în Vechiul Testament prin circumcizia în locul căreia a fost instituit Botezul, în Noul Testament. (Catehismul de la Heidelberg, intrebarea si raspunsul 74)

Fundamentul biblic al botezului copiiilor 


Pentru o intelegere corecta a acestei intrebari va trebui sa luam in considerare in primul rand cine trebuie sa primeasca si cine trebuie sa doreasca botezul. Cei care nu sunt inca ucenicii lui Hristos si care nu apartin comunitatii, cei chemati si nu cred doctrina evangheliei, care nu asculta lucrarea, nu trebuie sa primeasca botezul. Nici cei care nu doresc sa fie ucenici a lui Hristos nu trebuie sa primeasca botezul. Iar motivul pentru care aceste categorii de oameni nu trebuie sa primeasca sau sa doreasca botezul este datorat cuvintelor lui Hristos care spune ca mai intai sa facem ucenici din toate neamurile si apoi sa ii botezam. De aceea, doar cei care trebuie botezati conform cuvintelor lui Hristos sunt si trebuie sa fie priviti ca membrii ai bisericii vizibile, fie ca sunt adulti care se convertesc la crestinism sau nou nascuti in biserica. Deoarece toti copiii parintilor credinciosi sunt inclusi in legamant si in biserica lui Dumnezeu, cu exceptia celor care se exclud mai tarziu in viata. Copiii sunt astfel ucenici ai lui Hristos pentru ca sunt nascuti in biserica, in scoala lui Hristos. Astfel, Duhul Sfant ii invata si pe ei conform capacitatii lor de intelegere la varsta pe care o au.

Datorita acestui fapt, putem sa ne dam seama cu usurinta daca nou nascutii trebuie sa fie botezati. Daca ei sunt ucenici ai lui Hristos si sunt inclusi in biserica (care a fost instituita in baza legamantului, conform multor pasaje ale Scripturii) nou nascutii trebuie sa fie botezati. Catehismul ne prezinta patru motive pentru care copiii, la fel ca si adultii, trebuie sa fie botezati. 

 

1. Toti cei care apartin legamantului si Bisericii lui Dumnezeu trebuie sa fie botezati. Iar copiii crestinilor, la fel ca si adultii, apartin legamantului si Bisericii lui Dumnezeu. Astfel si copii trebuie sa fie botezati precum adultii. Afirmatia principala este dovedita din porunca lui Hristos care ne cere ca toata biserica sa fie botezata: „Mergeti si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i” iar apostolul Pavel spune: „Am fost botezati de un singur Duh ca sa alcatuim un singur Trup” (1 Corinteni 12:13). Afirmatia secundara este vizibila in insusi legamantul lui Dumnezeu prin care Domnul declara: „Voi fi Dumnezeul tau si al semintei tale dupa tine” iar Iisus Hristos spune: „Lasati copiii sa vina la mine, caci imparatia lui Dumnezeu este a celor ca ei” (Genesa 17:7, Matei 19:14).

 

2. Nu trebuie sa excludem de la botez pe cei carora le-a fost promisa iertarea pacatelor si nasterea din nou. Aceasta promisiune le este facuta copiilor bisericii; rascumpararea din pacat prin sangele lui Hristos si prin Duhul Sfant, autorul credintei, le este promisa copiilor precum si adultilor. Astfel, copii trebuie botezati. Acest fapt este dovedit de cuvintele apostolului Petru care spune: „Pocaiti-va si fiti botezati fiecare din noi in numele lui Iisus Hristos; caci promisiunea aceasta este pentru voi si pentru copiii vostri”, „Poate cineva sa opreasca apa ca acestia sa nu fie botezati daca au primit acelasi Duh Sfant ca si noi?” (Fapte 2:38,35; 10:47). Acelasi adevar este intarit prin urmatorul argument: Cei carora le apartin aceste lucruri semnificate prin sacrament trebuie sa primeasca sacramentul, cu exceptia unor prevederi speciale, conform carora in Vechiul Testament femeile erau excluse de la sacramentul circumciziei, si precum copiii sunt exclusi de la Cina Domnului datorita incapacitatii de a se pocai de pacate. Un argument secundar este oferit de limbajul legamantului: „Voi fi Dumnezeul tau si al semintei tale dupa tine”, „Promisiunea este pentru voi si pentru copiii vostri”, „Voi sunteti copiii profetilor si al legamantului pe care Dumnezeu l-a facut cu parintii nostri”, „Copiii vostri sunt sfinti”, „Daca radacina este sfanta, la fel sunt si ramurile” (Matei 19:14, Fapte 2:39, 3:25, 1 Corinteni 7:14, Romani 11:10). Astfel, Ioan Botezatorul a fost sfintit din pantecele mamei sale. Cel care va examina cu atentie aceste dovezi ale Cuvantului lui Dumnezeu va vedea ca botezul nou nascutilor nu este doar ceva permis, ci este si o datorie pe care biserica o are: copiii sunt sfintiti; promisiunea este pentru ei; ei sunt mostenitori ai imparatiei cerurilor; Dumnezeu declara ca va fi Dumnezeul lor. Nu exista nici un motiv pentru care botezul ar trebui sa fie oprit de la copii. Cine poate sa interzica apa, sau sa ii excluda pe copii de la botez, avand in vedere ca si ei sunt partasi impreuna cu intreaga biserica la aceleasi binecuvantari?

 

3. Un sacrament care a fost instituit de Dumnezeu pentru a fi un rit solemn de initiare in Biserica si care este lasat sa distinga biserica de diverse secte, trebuie sa fie oferit tuturor indiferent de varsta pentru ca tuturor celor ce apartin bisericii le este oferita apartenenta la legamant si la binecuvantarile bisericii. Botezul este un astfel de sacrament si trebuie sa fie administrat tuturor varstelor, in consecinta si copiilor. Cei carora le apartine promisiunea trebuie sa le fie oferit si sacramentul.

 

4. In vremea Vechiului Testament copiii erau taiati imprejur precum adultii.Botezul ia locul taierii imprejur in Noul Testament si are acelasi rol pe care circumcizia il avea in Vechiul Testament. Asadar, copii trebuie sa fie botezati la fel ca adultii. Prima propozitie nu are nevoie de o dovada. A doua afirmatie este dovedita de cuvintele apostolului Pavel care spune:  În El aţi fost tăiaţi împrejur, nu cu o tăiere împrejur, făcută de mînă, ci cu tăierea împrejur a lui Hristos, în desbrăcarea de trupul poftelor firii noastre pămînteşti, fiind îngropaţi împreună cu El, prin botez, şi înviaţi în El şi împreună cu El, prin credinţa în puterea lui Dumnezeu, care L-a înviat din morţi (Coloseni 2:11-12). Asadar, botezul este circumcizia noastra, sacramentul prin care aceleasi lucruri ne sunt confirmate noua, avand o extindere a aplicarii in Noul Testament conforma cu Vechiul Testament.



Eroarea anabaptista si obiectiile la invatatura dreapta a Scripturii 


Anabaptistii, prin negarea botezului copiilor bisericii, nu doar ca ii depriveaza de darurile ce apartin copiilor ci impiedica si aratarea bogatiilor harului lui Dumnezeu, de vreme ce Dumnezeu doreste ca si samanta celor credinciosi sa fie inclusa intre membrii bisericii, chiar din pantecele mamei lor. Anabaptistii manifesta o razvratire fata de harul Noului Legamant si vestesc o rastalmacire a Vechiului Legamant, astfel incat refuza administrarea botezului la nou nascutii carora circumcizia le era oferita in trecut. Anabaptistii slabesc mangaierea bisericii si a parintilor credinciosi, neglijeaza hotararea prin care Dumnezeu a decis sa ii sfinteasca pe copii din pruncia lor, separandu-i de lume. Acesti oameni slabesc recunostinta ce ar trebui sa fie in parinti si copii, dar si dorinta pruncilor de a isi indeplini datoria fata de Dumnezeu, ii contrazic pe apostolii care spun ca apa nu trebuie oprita de la cei carora Duhul le este oferit. Cu multa rautate, anabaptistii ii indeparteaza pe copii de Hristos, desi mantuitorul a poruncit ca pruncii sa fie adusi la El, iar anabaptistii rastalmacesc porunca lui Hristos care cere ca toti sa fie botezati. Intelegand aceste lucruri, este clar ca negarea botezului copiilor nu este o eroare oarecare ci o erezie grava ce se afla in opozitie directa fata de Cuvantul lui Dumnezeu si fata de mangaierea bisericii. Din acest motiv, trebuie sa evitam aceasta abatere precum si celelalte erori similare ale sectei anabaptistilor, de vreme ce, fara indoiala, sunt rodul celui rau, erezii detestabile care s-au nascut din multe erori si blasfemii.
 

Obiectia 1: Nici o doctrina nu trebuie acceptata daca nu este exprimata in mod explicit sau prin exemple de catre Scriptura. Scripturile nu afirma in mod explicit doctrina botezului copiilor si nu gasim nici o porunca specifica pentru botezul copiilor, motiv pentru care, aceasta doctrina nu trebuie sa fie primita de Biserica. 

Raspuns: Nu suntem de acord cu aceasta obiectie deoarece Scriptura ne porunceste sa botezam toate neamurile, incluzand si copiii bisericii. De asemenea, exista situatii in Scriptura in care au fost botezate familii intregi, fara nici o specificare a faptului ca ar fi fost exclusi copiii. Lidia a fost botezata impreuna cu intreaga sa casa, la fel si Stefana (Fapte 16:15, 33, 1 Corinteni 1:16) 

 

Obiectia 2: Hristos nu porunceste in mod explicit ca si copii trebuie botezati. 

Raspuns: Hristos nu porunceste in mod explicit daca botezul se refera la adulti, barbati, femei, cetateni liberi, oameni casatoriti, sclavi sau daca alte categorii similare trebuie sau nu botezate. Hristos porunceste ca toti cei ce sunt inclusi in legamantul si in biserica lui Dumnezeu sa fie botezati, indiferent de varsta, sex, sau statut social. Nu este necesar sa fie o referinta expresa la o anumita categorie de oameni atunci cand se da o lege sau o porunca generala, deoarece decizia stabilita prin legislare are autoritate asupra tuturor si include toate categoriile separate care sunt sub incidenta generala a poruncii. Anabaptistii nu exclud femeile de la Cina Domnului, dar includerea lor nu este poruncita in Scriptura si nici nu gasim vreun exemplu referitor la aceasta practica in Scripturi. In ceea ce primeste botezul, avem o porunca generala: „Mergeti si invatati toate neamurile, botezandu-i.” Aceasta porunca determina ca toti cei ce sunt ucenici sa fie botezati, iar copiii sunt ucenici, pentru ca ei sunt nascuti in biserica si sunt invatati conform capacitatii lor de intelegere. Petru porunceste aceleasi lucruri atunci cand spune: „Promisiunea aceasta este pentru voi si pentru copii vostri; sa fiti botezati in numele lui Iisus Hristos”, „Poate cineva sa opreasca apa de la cei care au primit Duhul Sfant ca si noi?”(Fapte 2:39; 10:47). Pavel ii invata pe credinciosi acelasi lucru atunci cand spune ca noi suntem taiati imprejur in Hristos si ingropati cu El prin botez. Asadar, botezul nostru a luat locul circumciziei, iar aceasta substituire trebuie sa fie luata in considerare atunci cand privim la porunca lui Hristos.

 

Obiectia 3: Cei care primesc botezul trebuie mai intai sa fie invatati, asa cum este scris „invatati neamurile, botezandu-i, etc.” Dar nou nascutii nu pot sa fie invatati si de aceea nu pot sa fie botezati. 

Raspuns: O parte din aceasta afirmatie este valabila in cazul adultilor care sunt capabil sa invete, categorie din care au facut parte prima generatie a oamenilor ce s-au convertit si au intrat in biserica. In privinta lor, Hristos a prouncit ca mai intai sa fie invatati si doar apoi sa fie botezati pentru a fi distinsi de lume. Dar este o greseala sa aplicam acest principiu si copiilor care sunt nascuti in biserica, sau care devin parte a bisericii atunci cand parintii lor se convertesc. Deoarece Hristos nu vorbeste in mod specific de nou nascuti ci doar de adultii care sunt capabili sa fie invatati si trebuie primiti in biserica doar dupa ce au fost invatati, copiii lor sunt inclusi in legamant, deoarece Dumnezeu spune „voi fi Dumnezeul tau si al semintei tale dupa tine” chiar inainte ca ei sa poate fi instruiti. De aceea, si copiii trebuie sa fie botezati. 

 

Obiectia 4: Atunci cand in exemplele din Scriptura se spune ca intreaga familie a fost botezata, se foloseste doar o forma de exprimare prin care ”intreaga familie” este o descriere doar pentru o parte a familiei, iar toate aceste cazuri contin doar oameni care au crezut si apoi au fost botezati, motiv pentru care botezul copiilor nu poate fi dovedit pe baza acestei situatii. 

Raspuns: Nu suntem de acord cu aceasta obiectie deoarece apostolii consemneaza botezarea acestor case fara sa mentioneze o astfel de excludere a copiilor. Este incorect sa abordam acest pasaj impunandu-i o anumita figura de stil in loc sa lasam sensul natural pe care acest pasaj Scriptural il are. 

 

Obiectia 5: Apostolii nu au facut nimic in contradictie cu porunca si instituirile facute de Hristos, iar circumstantele legate de aceste exemple exclud in mod necesar copii, caci este scris „ei au predicat cuvantul tuturor celor ce erau in casa lui”, „ei s-au bucurat”, „au slujit sfintilor” aspecte care nu pot sa fie atribuite copiilor mici. Asadar, copiii mici erau exclusi de la administrarea botezului. 

Raspuns: Argumentul conform caruia botezul copiilor este opus poruncii lui Hristos este o presupunere falsa, deoarece Hristos doreste ca toti care apartin bisericii sale sa fie separati de lume prin botez, dupa cum am aratat mai sus. Asadar, nu este adevarat ca apostolii au refuzat sa administreze copiilor botezul in baza poruncii lui Hristos, pentru ca porunca lui Hristos nu cere acest refuz. Referitor la afirmatiile acestei obiectii, copiii puteau sa fie botezati impreuna cu parintii lor, chiar daca doar parintii sunt cei care fiind adulti au auzit cuvintele apostolilor si i-au slujit. Varsta copiilor ii exclude din astfel de activitati dar nu de la botez si nici de la mantuire. De aceea, lui Corneliu i se spune: „Petru iti va vesti cuvintele princ are tu si casa ta vei fi mantuit.” Respingand obiectiile nefundamentate ale anabaptistilor, trebuie sa fim pe deplin incredintati ca doctrina botezului copiilor a fost poruncita de Hristos si a fost intotdeauna practicata de apostoli si de intreaga biserica. Augustin spune: „intreaga biserica afirma doctrina botezului copiilor, o doctrina pastrata de intreaga biserica, ce nu a fost decretata de vreun conciliu ci a fost primita in baza autoritatii apostolice.” 

 

Obiectia 6: Cei care nu cred nu trebuie sa fie botezati, dupa cum este scris „cel ce crede si este botezat va fi mantuit”; dar copii nu cred si nu pot sa fie botezati. Credinta este necesara pentru administrarea botezului, pentru ca doar cel ce crede scapa de condamnare. Semnul harului nu trebuie oferit celor care nu cred ci sunt sub osanda. 

Raspuns: Circumcizia a fost aplicata copiilor chiar daca ei nu aveau capacitatea de a isi profesa credinta. Doar adultii sunt cei carora trebuie sa le fie oprit botezul in cazul in care nu cred. De asemenea, nici anabaptistii nu pot sa spuna ca ei cunosc cu certitudine daca credinta adultilor este reala. Daca nou nascutii nu trebuie botezati pentru ca nu cred, nici adultii nu ar trebui botezati pentru ca nu stim cu siguranta daca credinta lor este reala sau nu. In acest sens, desi Simon Magul a fost botezat, el era doar un ipocrit. Cu toate acestea, oponentii nostri sustin ca, in lipsa cunoasterii certe a prezentei credintei reale in adulti, ei sunt satisfacuti doar cu marturisirea credintei de catre un adult. Noi suntem de acord cu acest aspect si putem adauga ca pentru copii, nastere in biserica are acelasi rol pe care il are si marturisirea credintei pentru adulti. Credinta este intr-adevar necesara pentru botez, dar trebuie sa avem in vedere urmatoarea distinctie: marturisirea credintei este necesara pentru adulti, iar dispozitia inspre credinta este necesara in copii. Astfel, noi folosim patru ipostaze pentru a descrie relatia dintre credinta si administrarea botezului: Cei care nu cred si nu arata credinta prin marturisire sau dispozitie nu trebuie sa fie botezati. Dar copiii nascuti de parinti credinciosi au o dispozitie, o inclinatie inspre credinta, conform statutului si varstei lor. Credinta din copii este potentiala si prin inclinatie, nu una matura ca si a adultilor. Dupa cum copiii care sunt nascuti de parinti necredinciosi care sunt fara o biserica nu au o rautate maturizata ci doar o inclinatie spre rautate, la fel si copiii nascuti in familii crestine nu au o sfintenie matura ci doar o inclinatie si o dispozitie inspre sfintenie, conform harului pe care il primesc in cadrul legamantului. Mai mult, copiii au Duhul Sfant si sunt regenerati de el. Ioan Botezatorul a fost umplut cu Duhul Sfant inca din pantecele mamei sale si despre Ieremia se spune ca a fost sfintit inainte de a iesi din pantece (Luca 1:15, Ieremie 1:5). Daca si copiii au Duhul Sfant, Duhul lucreaza cu certitudine regenerarea lor si inclinatiile bune, noile dorinte si toate lucrurile ce le sunt date pentru mantuire, oferindu-le binecuvantarile necesare botezului, conform declaratiei apostolului Petru: „poate cineva sa opreasca apa celor care au primit Duhul Sfant precum noi?” Din acest motiv, Hristos afirma ca si copii sunt printre cei credinciosi atunci cand spune „oricine va face rau acestor micuti care cred in mine” (Matei 18:6). Dupa cum si copiii sunt potriviti pentru a primi botezul, oferirea acestui sacrament nou nascutilor din familiile crestine nu constituie (cum spun anabaptistii) o profanare a sacramentului.

 

Obiectia 7: Daca semnul legamantului apartine tuturor celor carora le este facuta promisiunea, atunci inseamna ca si Cina Domnului trebuie administrata copiilor mici pentru ca este un semn al legamantului. Dar, Cina nu le este administrata copiilor, iar asta inseamna ca nici botezul nu ar trebui sa le fie oferit. 

Raspuns: Noi nu spunem ca toate semnele trebuie aplicate copiilor ci doar semnul initierii in biserica le este dat si copiilor, sacrament care in Noul Legamant este botezul. Copiii nu sunt exclusi de la botez, pentru ca acest sacrament necesita doar lucrarea Duhului Sfant si credinta, fie ea o credinta matura sau doar una potentiala, dispozitionala – conform afirmatiei apostolului Petru care spune „poate cineva sa opreasca apa, etc.” Noi raspundem obiectiei de mai sus prin explicarea faptului ca primirea botezului de catre un copil nu implica automat oferirea Cinei Domnului datorita unei diferente majore intre botez si Cina. Botezul este un sacrament al initierii si includerii in biserica si nimeni nu trebuie primit la Cina daca nu a fost mai intai botezat. Dar cina este un sacrament al ramanerii in biserica, o confirmare a celor ce au fost primiti: Dumnezeu a instituit Cina pentru a ne marturisi si a ne pecetlui acest adevar, ca o data primiti in biserica Sa El este cel care ne va pastra pentru totdeauna astfel incat nu vom cadea niciodata din harul Sau, ca El va continua sa reverse asupra noastra binecuvantarile pe care ni le-a dat in trecut, ca va continua sa ne hraneasca si sa ne intareasca prin trupul si sangele lui Hristos, pazindu-ne pentru viata vesnica. Adultii care sunt incercati de multe ispite si greutati au nevoie de aceasta sustinere. Din nou, lucrarea Duhului Sfant si credinta sau inclinatia inspre credinta si pocainta sunt suficiente pentru botez. Dar in ceea ce priveste Cina Domnului, exista conditii care exclud participarea copiilor. Trebuie sa ne dam seama de faptul ca cei care iau Cina Domnului vestesc moartea Domnului, dar se si autoexamineaza daca au credinta si pocainta. Deoarece copiii nu pot sa faca acest lucru, lor nu le este oferita cina Domnului chiar daca au fost primiti in biserica prin botez.

 

Obiectia 8: Daca botezul a fost lasat in locul circumcizie inseamna ca doar cei de parte barbateasca trebuie botezati, exact in ziua a opta dupa nastere. Dar atat barbatii cat si femeile sunt botezati in Noul Testament si acest fapt arata ca botezul nu a inlocuit circumcizia.

Raspuns: Botezul nu a luat locul circumciziei impreuna cu toate circumstantele caracteristice circumciziei ci botezul a substituit circumcizia in ceea ce priveste semnificatia sacramentala si rolul pe care il are in comunitatea legamantului. Cele doua sacramente (circumcizia si botezul) prezinta un acord in ce priveste semnificatia si rolul, dar sunt marcate de diferente in ce priveste circumstanta varstei si a sexului celor care le primesc. Dumnezeu a lasat circumcizia doar pentru cei de parte barbateasca, iar partea femeiasca era considerata taiata imprejur datorita nasterii dintr-un tata care este taiat imprejur. Din acest motiv, Hristos numeste o femeie sfant drept „o fica a lui Avraam”, iar copii lui Iacov au spus „nu putem sa o dam pe sora noastra unui netaiat imprejur” facandu-se astfel o distinctie intre „sora lor” si „cei netaiati imprejur” (Luca 13:16, Genesa 34:14). Asadar, Dumnezeu a facut o exceptie in trecut in privinta femeilor si a poruncit circumcizia copiilor de parte barbateasca in a opta zi. Dar botezul nu este determinat de aceste aspecte ci porunca botezului este generala, cerand ca toti copii parintilor credinciosi sa fie inclusi in biserica, in a opta zi, sau in alta zi dupa nasterea lor. 



Ce este botezul? 


1. Botezul este un sacrament al Noului Testament prin care Hristos marturiseste ca celor credinciosi ce sunt botezati cu apa in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh le ofera iertarea tuturor pacatelor lor, darul Duhului sfant si partasia bisericii si a Trupului Sau. Acesti credinciosi primesc binecuvantarile lui Dumnezeu si doresc sa traiasca pentru Dumnezeu si sa il slujeasca pe El. Acest botez a fost inceput de Ioan Botezatorul si a fost continuat de apostoli. Ioan a botezat in numele lui Hristos care urma sa vina pentru a fi jertfit si a invia, iar apostolii au botezat in numele lui Hristos care a suferit si a inviat. 

2. Primul scop pentru care a fost instituit botezul are in vedere declararea faptului ca Dumnezeu ii curata de toate pacatele pe cei care sunt botezati prin sangele si Duhul sau de toate pacatele lor si ca ii include in trupul lui Hristos, facandu-i partasi ai tuturor binecuvantarilor. Al doilea scop pentru care a fost instituit botezul este pentru a servi drept un moment de primire si initiere solemna a tuturor in biserica vizibila, dar si pentru a fi un semn prin care biserica poate sa fie distinsa de celelalte religii. Al treilea scop al instituirii are in vedere o profesare publica a credintei noastre in Hristos si a supunerii noastre fata de El. In ultimul rand, ca botezul sa arate ingroparea noastra in suferinte dar si invierea noastra din mijlocul lor si eliberarea pe care o avem in Hristos.
 

3. Botezul are puterea de a declara si de a pecetlui conform poruncii lui Dumnezeu si conform promisiunilor pe care Hristos le-a desemnat sa insoteasca botezul; Hristos este cel care ne boteaza prin mainile slujitorilor, la fel cum ne vorbeste prin predicile lor. 

4. De aceea, in botez exista doua ape: una este exterioara si vizibila ca element al sacramentului, iar cealalta este interioara, invizibila si cereasca, fiind sangele si Duhul lui Hristos. Astfel noi vorbim de doua spalari prin botez: una exterioara si vizibila a semnului – stropirea si revarsarea apei, a doua este interioara si invizibila a realitatii semnificate – iertarea pacatelor prin sangele lui Hristos ce s-a varsat pentru noi si regenerarea Duhului ce ne uneste cu Trupul lui Hristos, care este spirituala si perceputa doar prin credinta si prin Duhul. De aceea, exista o dubla administrare a botezului: una facuta in mod vizibil atunci cand slujitorul (pastorul) bisericii boteaza cu mainile sale folosind apa; a doua administrare este interna atunci cand Hristos insusi ne boteaza cu sangele si Duhul Sau.
 

5. Cu toate acestea, apa nu este transformata in Duhul sau sangele lui Hristos, nici sangele nu este prezent in apa sau in acelasi loc ca si apa. Nici trupurile celor botezati nu sunt spalate cu sangele lui Hristos in mod vizibil, nici Duhul nu este prezent in apa mai mult ca in alta parte, ci el lucreaza in inimile celor care au fost botezati cu un botez corect, ii stropeste si ii spala spiritual cu sangele lui Hristos, folosind simbolul extern ca un mijloc si ca un cuvant vizibil al promisiunii lui Dumnezeu pentru a vesti si a confirma credinta celor care sunt botezati. 

6. Atunci cand botezul este numit spalarea regenerarii pentru mantuirea noastra si stergerea pacatelor trebuie sa intelegem ca botezul extern este un semn al botezului intern, adica a regenerarii, a mantuirii si a justificarii; despre acest al doilea botez se spune ca este adaugat primului.

7. Cu toate acestea, pacatul este spalat prin botez astfel incat nu mai suntem expusi maniei lui Dumnezeu si nu mai suntem sub condamnarea judecatii vesnice a lui Dumnezeu, iar Duhul Sfant incepe sa lucreze in noi lucrarea regenerarii si conformarea fata de Cuvantul lui Dumnezeu. Lupta cu pacatul va continua insa pana la sfarsitul vietii.

8. Toti cei care sunt innoiti, sau care au parte de innoire lor primesc botezul adevarat, fiind botezati pentru acele scopuri pe care Hristos le-a instituit in sacrament

9. Biserica administreaza botezul in mod corect tuturor celor pe care ii considera a fi in randul celor regenerati, sau celor ce sunt considerati membrii ai trupului lui Hristos. 

10. Deoarece copiii nou nascuti in familii crestine sunt inclusi in biserica, ei primesc botezul conform hotararii lui Hristos de a include in trupul sau pe toti cei ce ii apartin; dupa cum botezul a inlocuit circumcizia, prin care justificarea, regenerarea si primirea in biserica le este pecetluita in numele lui Hristos (la fel adultilor si nou nascutilor care apartin semintei lui Avraam). Nimeni nu poate opri apa pentru botezul celor ce au primit sfintirea inimilor lor prin Duhul, copiii nou nascuti trebuie sa fie botezati atunci cand se nasc in biserica sau intra in biserica odata cu convertirea parintilor lor.

11. Ca si in cazul promisiunii Evangheliei, daca botezul este primit in mod incorect (pentru un adult inainte de convertire) este validat de credinta si pocainta pecetluind mantuirea celor care au fost botezati inainte ca sa creada cu adevarat.

12. Lipsa de evlavie a slujitorului nu face ca botezul sa fie golit de putere ci sacramentul ramane valid in baza promisiunii lui Hristos. Din acest motiv, biserica adevarata nu ii reboteaza pe cei ce au fost o data botezati, ci ii instruieste in doctrina adevarata despre Hristos si botez.

13. De vreme ce legamantul cu Dumnezeu a fost instituit o singura data si a ramas in picioare in ciuda pacatelor poporului lui Dumnezeu, la fel si botezul, o data primit pecetluieste iertarea pacatelor facute de credinciosii ce se pocaiesc pe parcursul vietii de faradelegile lor; botezul nu trebuie nici repetat, nici amanat pentru o varsta mai tarzie ca si cum dupa ce a fost primit nu mai curata de pacate.

14. Toti cei care au fost botezati cu apa, indiferent daca erau copii sau adulti, nu sunt facuti partasi ai harului lui Hristos in virtutea apei botezului pentru ca alegerea eterna a lui Dumnezeu si chemarea in Imparatia lui Hristos este neconditionata fiind facuta in baza suveranitatii lui Dumnezeu.

15. Nu toti cei care nu sunt botezati sunt exclusi din harul lui Hristos, caci nu lipsa ci incalcarea botezului ii face pe oameni sa fie exclusi din legamantul pe care Dumnezeu l-a facut cu credinciosi si cu copiii lor. 

16. Deoarece administrarea sacramentelor face parte din slujirea eclesiala, cei care nu sunt chemati la aceasta slujire, in special femeile, nu trebuie sa isi ia asupra lor autoritatea de a boteza.

17. Riturile care au fost adaugate de oameni la sacramentul botezului, cum ar fi sfintirea apei, exorcismele, ungerea cu ulei, sare, crucire si lucrurile ca acestea trebuie condamnate si respinse de biserica lui Hristos pentru ca reprezinta o pervertire a sacramentelor.



Botezul inlocuieste circumcizia 


Afirmatiile din incheierea raspunsului pe care il ofera catehismul cu privire la subiectul botezului copiilor sunt strans legate de invatatura despre circumcizie si legatura pe care aceasta o are cu botezul, motiv pentru care vom cauta sa intelegem aceasta relatie mai in detaliu.


Ce este circumcizia? 
 

Circumcizia era un ritual prin care toti copiii lui Israel erau taiati imprejur conform poruncii lui Dumnezeu, act care reprezenta o pecete a legamantului pe care Dumnezeu il facea cu samanta lui Avraam. Circumcizia consta in o taiere in trupul tuturor celor de parte barbateasca, ca semn al legamantului facut de Dumnezeu cu Avraam si samanta lui, semnificand si pecetluind taierea imprejur a inimilor in baza promisiunii semintei ce se va naste, marcand si separand poprul lui Dumnezeu de toate neamurile si obligandu-i la ascultare de Dumnezeu. „Acesta este legamantul pe care sa il tineti, legamant intre mine si tine si samanta ta dupa tine: fiecare parte barbateasca din mijlocul vostru sa fie taiat imprejur, etc.” „Avraam a primit semnul taierii imprejur ca o pecete a neprihanirii prin credinta” „Domnul Dumnezeul tau iti va taia imprejur inima ta si inima semintei tale pentru ca sa il iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta” (Genesa 17:10, Romani 14:11, Deuteronom 8:6). Circumcizia era obligatorie doar pentru evrei si o optiune pentru celelalte neamuri, in cazul in care se hotarau sa imbratiseze religia evreiasca. 

Membralitatea in biserica evreiasca a fost compusa din trei categorii diferite de oameni. Prima categorie era reprezentata de cei care erau nascuti din samanta lu Avraam si care erau obligati de lege sa practice circumcizia si celelalte ritualuri. A doua categorie erau prozelitii, persoane care au adoptat religia iudaica dar care era din alte neamuri si care se supuneau circumciziei si intregii legi ceremoniale ca si confirmare a credintei lor. Exista o referinta la aceasta categorie de oameni in Fapte 2:10 si Matei 28:15. A treia categorie era oamenii religiosi, care erau convertiti la iudaism dintre alte neamuri, care au adoptat doctrina si promisiunile lui Dumnezeu, dar care nu erau taiati imprejur si nici nu se conformau legii ceremoniale pentru ca neamurile erau lasate libere, fie sa se conforme obiceiurilor religiei iudaice sau nu. Din aceasta categorie faceau oameni precum Naaman sirianul, eunucul etiopean si altii despre care citim in Fapte 2:5.

Obiectie: Doar barbatii erau taiati imprejuri, inseamna ca femeile erau excluse din legamantul harului. 
Raspuns: Femeile erau incluse in circumcizia barbatilor pentru ca Dumnezeu le-a crutat ca pe niste vase mai slabe. Era suficient ca fetele sa se fi nascut din tati taiati imprejur pentru a fi incluse in legamantul harului si in samanta lui Avraam.



De ce a fost instituita circumcizia? 


Circumcizia a fost instituita de Dumnezeu cu urmatoarele scopuri: 

1. Pentru a fi un semn al harului lui Dumnezeu fata de urmasii lui Avraam. Dumnezeu a hotarat sa ii includa in legamantul sau pe cei care credeau, in baza lui Mesia care avea sa vina si pentru ca sa le ofere tara Canaan si sa dea bisericii sale un loc de odihna pana la venirea lui Mesia.

2. Pentru a fi un mijloc de a determina recunostinta lui Avraam si a urmasilor sai, indreptandu-i la credinta si pocainta, precum si la ascultarea legii.

3. Pentru a fi o pecete a distingerii evreilor de celelalte natiuni si religii.

4. Pentru a fi un sacrament al initierii si primirii in biserica vizibila a Vechiului Testament 

5. Pentru a arata ca toti oameni sunt pacatosi prin nastere si pentru a le aduce aminte de necuratia pe care o au, pentru a ii invata importanta de a se pazi de toate formele de pacate, in special cele care sunt opuse legilor castitatii (Deuteronom 10:16, Ieremia 4:4). 

6. Pentru a fi un semn ce arata inspre calea prin care oamenii pot fi scapati de sub pacat, inspre Hristos care se va naste ca samanta a lui Avraam, prin care toate familiile pamantului vor fi binecuvantate (Genesa 22:18).
 


De ce a fost desfiintata circumcizia? 


Circumcizia a fost desfiintata pentru ca lucrurile pe care le semnifica au devenit reale si pentru ca a fost instituita in vederea separarii evreilor de celelalte neamuri, fapt care a incetat sa fie necesar o data cu venirea lui Hristos. De aceea, era nevoie ca semnul circumciziei sa fie desfiintat o data cu venirea lui Mesia si neamurile Pamantului sa nu mai fie separate de evrei ca si inainte. Aceasta desfiintare a circumciziei face parte din intelepciunea lui Dumnezeu, care, ca datator al legii, a adaptat legile date poporului o data cu schimbarea realitatilor spirituale in ce priveste includerea neamurilor in biserica Sa.


Ce avem acum in locul circumciziei? 
 

Botezul este cel care a luat locul circumciziei in Noul Testament. Atunci cand un sacrament este desfiintat, locul ii este luat de altul, in asa fel incat noul sacrament sa arate inspre acelasi lucruri, avand o folosire similara. Faptul ca botezul a inlocuit circumcizia este evident din cuvintele apostolului Pavel care spune: În El aţi fost tăiaţi împrejur, nu cu o tăiere împrejur, făcută de mînă, ci cu tăierea împrejur a lui Hristos, în desbrăcarea de trupul poftelor firii noastre pămînteşti, fiind îngropaţi împreună cu El, prin botez, şi înviaţi în El şi împreună cu El, prin credinţa în puterea lui Dumnezeu, care L-a înviat din morţi (Coloseni 2:11, 12). Apostolul ne ofera prin aceste cuvinte doua argumente a faptului ca circumcizia in carne nu mai aduce nici un avantaj si ca nu trebuie sa mai fie practicata de biserica crestina. Primul argument este ca noi avem in Hristos o circumcizie spirituala care nu este facuta de mana omeneasca precum circumcizia in trup, iar Hristos a implinit in trupul sau ceea ce prefigura taierea imprejur. Al doilea argument ne demonstreaza faptul ca, botezul are aceeasi semnificatie si acelasi rol pe care il avea si circumcizia inainte, fiind un semn al lucrurilor inspre care arata circumcizia ca umbra sacramentala a Vechiului Testament. Asadar, acest pasaj ne invata ca botezul reprezinta pentru crestini ceea ce circumcizia era pentru evrei. Faptul ca botezul a luat locul circumciziei poate fi dovedit si din faptul ca ambele sacramente au acelasi scop: ambele sunt semne ale adoptarii noastre in familia lui Dumnezeu. Dupa cum copiii evreilor si a prozelitilor erau taiati imprejur in a opta zi, iar adultii ce se converteau primeau sacramentul dupa ce isi dovedeau credinta – la fel si in cazul bisericii crestine, copii credinciosilor sunt botezati dupa nastere, dar oamenii care se convertesc la religia crestina atunci cand sunt adulti trebuie sa isi marturiseasca credinta inainte de a primi botezul. 



Care sunt asemanarile si deosebirile dintre botez si circumcizie? 


Principalele asemanari dintre botez si circumcizie sunt: 

1. Rolul pe care il au ca pecete a promisiunilor harului lui Hristos, promisiuni care sunt aceleasi

2. Amandoua semnifica regenerarea noastra si obligatia pe care o avem ca sa fim ascultatori

3. Amandoua sunt sacramente ale initierii si primirii in biserica

Principalele deosebiri dintre botez si circumcizie sunt:

1. In aspectele exterioare ale ritualului

2. In ce priveste circumstanta de varsta si sex. Nu este obligatoriu ca botezul sa fie facut in a opta zi si poate fi primit si de fete

3. Circumcizia semnifica promisiunea harului in baza lui Mesia ce va veni, iar botezul semnifica promisiunea harului in baza lui Mesia ce a venit

4. Cirmcumcizia includea si o promisiune temporala legata de odihna din tara Canaan pana la venirea lui Hristos; botezul nu are o asemenea promisiune

5. Circumcizia impunea ascultarea de legea morala, ceremoniala si judiciala, dar botezul ne obliga sa ascultam doar legea morala

6. Circumcizia a fost instituita pentru Avraam si samanta lui pana la venirea lui Mesia, dar botezul a fost instituit pentru toate neamurile pana la sfarsitul veacurilor.


De ce a fost circumcis Hristos? 


Circumcizia lui Hristos nu a fost necesara pentru ca Mantuitorul s-a nascut fara pacat. Cu toate acestea, Iisus s-a supus circumciziei pentru urmatoarele motive:

1. Pentru ca sa fie din randul celor taiati imprejur. Acesta este si motivul pentru care a fost botezat. Hristos s-a supus sacramentului initiator al ambelor biserici (cea evreiasca si cea crestina) pentru a arata ca El este capul, mantuitorul si piatra din capul unghiului ambelor biserici, unindu-lu astfel prin noul legamant. 

2. Pentru a arata ca a luat asupra lui pacatele noastre ca sa le ispaseasca si sa ne elibereze de vina ce o aveam (2 Corinteni 5:21, Isaia 58:5)

3. Pentru a declara ca de dragul nostru a intrat sub lege pentru a o implini si a lua asupra sa blestemul ce era peste noi. 

4. Circumcizia a facut parte din umilinta lui Hristos 



Zacharias Ursinus a fost un profesor si teolog reformat al secolului XVI. Dupa ce a ocupat functia de profesor in Academia din Geneva, Zacharias Ursinus a fost chemat de Frederick al III-lea in Palatinat, Germina ca sa contribuie la eforturile de reformare a bisericii din acea regiune. In 1563 Zacharias Ursinus a scris Catehismul de la Heidelberg care a fost adoptat de Sinodul din Dort ca una din cele Trei Forme de Unitate, standardele confesionale ale bisericilor reformate continentale.

Fragmentul de mai sus este selectat din Comentariul Catehismului de la Heidelberg, manual elaborat de Zacharias Ursinus pentru a facilita o intelegere mai profunda a Catehismului.