Vie Imparatia Ta
Cei care fac parte din poporul lui Dumnezeu apartin si de Imparatia Sa. Atat Israelul din vechime, cat si noul Israel formeaza poporul care detine promisiunile lui Dumnezeu (Galateni 3:21). Biserica Vechiului Testament indrumata de patriarhi si profeti, dar si Biserica Noului Testament indrumata de Hristos, apostoli si cei trimisi in lucrare au reprezentat reprezinta Imparatia lui Dumnezeu pe Pamant.
De fapt, chiar daca Biserica Noului Testament nu mai reprezinta o entitate geopolitica si nu este o expresie statala a unei natiuni (Galateni 3:28), Imparatia lui Dumnezeu este prezenta pe Pamant intr-un mod mai clar decat in Vechiul Testament (Coloseni 2:16, Galateni 4:9-11). In vreme ce poporul din Vechiul Testament privea la umbrele de atunci cu anticipare inspre ceea ce va veni, Iisus Hristos a adus pe Pamant Imparatia lui Dumnezeu, ucenicii si urmasii Lui avand binecuvantarea de a gusta bunatatile gloriei viitoare inca de aici de pe Pamant (Luca 9:27).
Chiar daca Hristos a adus prin Biserica imparatia pe Pamant intr-un mod mai clar decat exista ea in Vechiul Testament, inca nu avem in mijlocul nostru desfasurarea deplina a Imparatiei lui Dumnezeu, fapt care se va intampla doar la a doua venire a lui Hristos pe Pamant, atunci cand toti cei morti vor invia si Dumnezeu va judeca lumea, ducand credinciosii in slava pentru eternitate (2 Petru 1:19, Apocalipsa 21).
Pentru ca traim in vremea de acum si credinciosi fiind facem parte din Imparatia lui Dumnezeu, simtim dorinta de a ne cunoaste tara, aceasta imparatie de care apartinem. Avem datoria “civica” de a fi informati cu privire la imparatia din care facem parte pentru a sti cum sa ne bucuram de binecuvantarile ei.
O sabie ce taie si vindeca
Ce armata apara imparatia noastra si care sunt armele pe care le putem folosi impotriva imparatiei dusmanului? Trebuie sa ii inrolam pe credinciosi intr-o armata bine instruita si fiecare sa ia in mana securea, furca si armele de foc pentru a ii convinge pe cei din jur de ceea credem noi? Trebuie sa santajam emotional, sa facem presiuni, sa batjocorim, sa ridiculizam pentru a constrange oamenii sa se alature imparatiei lui Dumnezeu? Trebuie sa folosim strategii politice, psihologice sau de marketing pentru a face imparatia noastra mai atractiva celor carora nu sunt parte a ei?
Ce arme exista in Imparatia lui Dumnezeu? Cel mai important mijloc de lupta, aparare si progres al imparatiei lui Dumnezeu este o sabie ce are doua taisuri. O sabie ce are doua intrebuintari: de a taia si de a vindeca. Care este aceasta sabie si care sunt cele doua taisuri?
Sabia imparatiei lui Dumnezeu este Cuvantul Sau (Efeseni 6:17). Dumnezeu a lasat Imparatiei Sale Cuvantul Sau revelat si scris pentru a fi inteles, explicat si utilizat in folosul zidirii si apararii edificiului Bisericii pe care Hristos o cladeste si care nu va fi biruita de portile locuintei mortilor. Cuvantul lui Dumnezeu este mijlocul prin care apostolii si apoi pastorii si prezbiterii au lucrat la avansarea Imparatiei lui Dumnezeu (Fapte 2:42).
Care sunt cele doua taisuri? Cum taie si cum vindeca aceasta sabie? Conform intelegerii reformate a Cuvantului lui Dumnezeu, in urma interpretarii pasajelor Scripturii ajungem la concluzia ca fie care pasaj intra in una din doua categorii: Lege sau Evanghelie.
Cele doua taisuri sunt puse la dispozitia poporului lui Dumnezeu atat in Vechiul cat si in Noul Testament. Legea si Evanghelia este raspandita in diverse forme din Genesa pana in Apocalipsa. Din gradina Eden si pana in fata tronului de judecata a lui Dumnezeu, Duhul ne vorbeste prin autorii inspirati despre Legea si Evanghelia lui Dumnezeu.
Legea ne arata perfectiunea dreptatii lui Dumnezeu, aducandu-ne totodata si condamnarea ce ne arata pacatul si vina noastra. Privim la Legea lui Dumnezeu simtim multa durere si parere de rau pentru ca ne intelegem rautatea, razvratirea si pervertirea mintilor si inimilor noastre.
Privim toata viata la Legea lui Dumnezeu pentru a ne vedea pacatul si a ne pocai. De cand suntem mici copii si pana la batranete, ca si credinciosi in Cuvant si crestini in aceasta lume, avem nevoie de lumina pe care Legea o aduce asupra pacatelor noastre de zi cu zi.
Dar privind la aceasta Lege nu vom ajunge un popor mutilat si ranit? Multi oameni evita sa priveasca la Legea lui Dumnezeu pentru ca se simt condamnati. Cum poate Legea care condamna sa duca la zidirea poporului si cetatii lui Dumnezeu?
Daca aceasta sabie a Cuvantului ar avea un singur tais, cel al Legii, atunci intr-adevar am fi un popor fara speranta, deoarece nu am avea din partea lui Dumnezeu nimic altceva decat condamnare. Dar Cuvantul are si o alta latura, cea a Evangheliei.
Privim la Evanghelie pentru a intelege ca doar in jertfa lui Hristos avem vindecarea ranilor ce ni le face Legea. Intelegandu-ne pacatul prin Lege, vom intelege tot mai mult si harul lui Dumnezeu prin Evanghelia ce ne-a descoperit-o in Iisus Hristos.
Legea ne spune ca ceea ce am facut este gresit, iar Evanghelia ne spune ca tot ce trebuie sa facem a fost implinit de Hristos. Tot ceea ce Dumnezeu cere de la noi a fost oferit de Hristos in locul nostru. Nu ramane nimic care sa trebuiasca adaugat la harul lui Dumnezeu ce a fost aratat in Hristos.
O hrana ce intareste sufletul
Cuvantul este si hrana care intareste sufletele noastre si ne da energia pentru a trai in aceasta tara. Dieta specifica Imparatiei lui Dumnezeu este formata din doua mese care ar trebui sa fie oferite poporului in fiecare duminica: Cuvantul si Sacramentele.
Ascultand predica slujitorului lui Dumnezeu ne hranim cu urechile ce sunt gurile sufletelor noastre. Ascultand si invatand adevarul lui Dumnezeu vom cunoaste tot mai mult Legea care ne arata pacatul si Evanghelia care ne da mangaiere.
Privind si gustand din paine si vin care semnifica Trupul si Sangele lui Hristos avem parte de pecetluirea promisiunilor divine si prin Duhul avem binecuvantarea de a primi impartasirea cu umanitatea perfecta a lui Hristos, cu trupul uman glorificat al lui Hristos care este in ceruri.
Nu suntem o armata ce rataceste prin aceasta lume, ci in primul rand suntem un popor, o familie, care are nevoie de hrana, zidire si protectie. Chiar daca nu avem o tara sau un teritoriu material, Dumnezeu a pregatit cadrul in care Imparatia Sa sa existe pe acest Pamant.
O constitutie a promisiunilor
Ca orice stat, imparatia din care facem parte noi are o constitutie, un set de legi care reglementeaza cadrul si viata Imparatiei lui Dumnezeu. Nu traim in tara nimanui si nici intr-o anarhie religioasa. Existenta imparatiei este stabilita de legamantul pe care Dumnezeu l-a incheiat cu om.
Prima “constitutie” a Imparatiei lui Dumnezeu a fost elaborata inainte de intemeierea lumii, prin legamantul rascumpararii prin care Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant au hotarat aratarea mantuirii si harului peste umanitatea creata si cazuta.
A doua “constituite” a Imparatiei lui Dumnezeu a fost anuntata la creatie si este un legamant al faptelor prin care omului ii era promisa binecuvantarea daca asculta in mod perfect de poruncile lui Dumnezeu. Omul s-a razvratit si a cazut in pacat, astfel incat aceasta constituite nu putea sa ii aduca binecuvantarea ci doar condamnarea eterna.
Avand in vedere “prima constitutie” prin care Dumnezeu a hotarat in Sine Insusi mantuirea si binecuvantarea omului, iar datorita neascultarii omului “a doua constitutie” facea imposibil acest lucru, a fost necesara o noua “constitutie” alt legamant prin care Dumnezeu sa binecuvanteze omul.
Astfel gasim in Scriptura o a treia “constitutie” a Imparatiei lui Dumnezeu care a fost anuntat dupa caderea omului in pacat (Genesa 3:15), un legamant al Harului care a fost vestit tot mai deslusit pe parcursul timpului (Genesa 17, Fapte 2, Galateni 3) o constitutie prin care poporul lui Dumnezeu are parte de mila lui Dumnezeu, de mantuirea de condamnarea Legii prin dragostea revarsata in Evanghelie.
In aceasta constitutie a harului, in acest legamant plin de mila au avut parte de mantuire toti credinciosii, atat poporul Vechiului Testament cat si biserica Noului Testament. In orice epoca, oamenii au avut nevoie de legamantul harului, pentru ca legamantul faptelor exprimat prin poruncile lui Dumnezeu (Genesa 3, Exod 20, Matei 5) este singura alternativa, dar nimeni nu il poate tine pentru a isi obtine mantuirea prin ascultare.
Un guvern ce ne calauzeste spre vesnicie
Apostolul Petru ne arata faptul ca slujitorii sunt administratori (1 Petru 4:10) in cadrul acestor constitutii, fiind delegatii lui Hristos pentru guvernarea poporului. Orice imparatie are un guvern (de o forma sau alta) iar Imparatia lui Dumnezeu il are ca si Rege pe Hristos. Nici un patriarh, nici un profet, nici un apostol nu este regele acestei imparatii ci Hristos este Domnul Suprem, Monarhul Absolut al Imparatiei lui Dumnezeu.
Hristos este regele perfect care ne iubeste si isi arata mila fata de noi, revarsand bunatatea Sa fata de niste oameni lipsiti de merite cum suntem si noi. In purtarea Sa de grija, El nu ne guverneaza doar din cer ci se ingrijeste de noi printr-un guvern instalat in baza autoritatii Sale.
Sub domnia lui Hristos, profetii, regii si preotii Vechiului Testament, impreuna cu pastorii, prezbiterii si diaconii Noului Testament, poarta de grija poporului Imparatiei lui Dumnezeu.
Traim intr-o imparatie a caror cetateni de multe ori sufera persecutia imparatiei intunerecului. De multe ori in lipsuri si durere, suntem binecuvantat de mangaierea harului lui Dumnezeu.
In ciuda dificultatilor, sa nu uitam de maretia si gloria imparatiei de care apartinem si a destinatiei inspre care ne indreptam!