"Vie Imparatia Ta"

Zaharia ursinus

 

Intrebarea 123. Care este cea de-a doua cerere? 

Raspuns. Vie împărăţia Ta, adică domneşte asupra noastră prin Cuvânt şi prin Duh, ca să ne supunem Ţie din ce în ce mai mult. Menţine şi măreşte Biserica Ta, distruge lucrările diavolului, orice putere care se ridică împotriva Ta şi toate sfaturile rele urzite împotriva Cuvântului Tău sfânt, până ce va veni împlinirea Împărăţiei Tale, când Tu vei fi totul în toţi.

Sensul acestei petitii este: "Fa ca Imparatia Ta sa creasca printre noi si sa sporeasca, avansand mereu; si intotdeauna, prin orice crestere, Doamne fa ca Imparatia pe care o ai in biserica sa fie largita si inmultita." 

Intrebarile care ne atrag in primul rand atentia sunt urmatoarele: 

I. Ce este Imparatia lui Dumnezeu? 

II. De cate feluri este Imparatia lui Dumnezeu? 

III. Cine este Capul si Regele acestei Imparatii?

IV. Care sunt supusii acestei Imparatii?

V. Care sunt legile acestei imparatii? 

VI. Care sunt beneficiile de care ne putem bucura in aceasta imparatie?

VII. Cine sunt dusmanii sai? 

VIII. Unde este administrata?

IX. Pentru cat timp va continua? 

X. Cum vine la noi aceasta Imparatie?

XI. De ce ne rugam ca aceasta sa vina? 

 

ce este imparatia lui dumnezeu? 

In sens general, imparatia este o forma de guvernare civila in care o persoana detine puterea si autoritatea principala, care fiind inzestrata cu daruri si virtuti mai mari si mai minunate decat ceilalti, stapaneste asupra tuturor conform unor legi drepte, bune si neindoielnice, aparand binele si pedepsind raul. Imparatia lui Dumnezeu este aceea imparatie condusa de Dumnezeu in care Isi exercita stapanirea asupra tuturor creaturilor, in mod special guvernand si ocrotind biserica. Aceasta imparatie este universala. Imparatia speciala a lui Dumnezeu - care este biserica Lui - consta in trimiterea Fiului de la Tatal, la inceputul lumii, pentru a institui si prezerva lucrarea bisericii si a-Si implini scopurile prin ea - de a aduna o biserica din intreaga rasa umana prin cuvantul si Duhul Sau -, a o conduce, pazi si apara impotriva tuturor dusmanilor, a o invia din morti si mai apoi, dupa ce i-a supus dusmanii la pedeapsa vesnica, o impodobeste cu slava cereasca, ca Dumnezeu sa fie totul in toti si a fi laudat pe vecie de biserica Sa. 

De la aceasta definitie putem deduce si specifica urmatoarele lucruri despre Imparatia lui Dumnezeu:

1. Trimiterea Fiului, Mijlocitorul nostru in lume;

2. Instituirea si conservarea lucrarii acesteia prin El;

3. Strangerea bisericii din toata rasa umana, prin predicarea Evangheliei si prin puterea Duhului Sfant care lucreaza credinta adevarata si pocainta in cei alesi;

4. Conducerea continua a bisericii; 

5. Pastrarea acesteia in viata aceasta, in pofida asalturilor infricosatoare a dusmanilor;

6. Aruncarea tuturor dusmanilor bisericii in pedeapsa vesnica;

7. Invierea bisericii la o viata vesnica;

8. Glorificarea bisericii in viata vesnica cand Dumnezeu va fi totul in toti. 

Despre aceasta Imparatie este scris: "Totusi, Eu am uns pe Imparatul Meu pe Sion, muntele Meu cel sfant." "Stapaneste in mijlocul vrajmasilor Tai!"  "Imparatia Mea nu este din lumea aceasta." (Ps. 2:6, 110:2, Ioan 18:36) 

De aici este clar ca aceasta Imparatie nu este din aceasta lume, ci este o Imparatie spirituala. In multe din pildele Sale Domnul ne invata astfel, si de asemenea din cuvintele pe care i le-a spus lui Pilat: "Imparatia Mea nu este din lumea aceasta" Aici suntem invatati si ni se porunceste sa ne rugam ca aceast imparatie sa vina, sa sporeasca si sa fie ocrotita.

 

de cate feluri este imparatia lui dumnezeu? 

Aceasta Imparatie nu este decat una in realitate, dar difera in modul de administrare. Aici este administrata diferit fata de cum este administrata in cer. De obicei, i se spune si este facuta o distinctie intre Imparatia harului si cea a slavei. Uneori distinctia respectiva este exprimata astfel: - una este inceputa in viata aceasta - cealalta este desavarsita in viata viitoare. Atunci cand ne rugam, vie imparatia ta, dorim atat ca aceasta sa fie intemeiata printre si in noi in viata aceasta si ca in viata viitoare sa fie desavarsita. Cu toate acestea, este aceiasi imparatie, deosebita doar prin grad si modul de administrare. Aceasta imparatie, asa cum este in lume, are nevoie de mijloace, dar in ultima etapa a dezvoltarii sale nu vor mai fi necesare, pentru ca atunci cand Dumnezeu va fi totul in toti, biserica va fi glorificata pe deplin si scapata de raul vinei si al pedepsei. 

Aceasta poate fi considerata o explicatie a ceea ce spune apostolul Pavel referitor la aceasta imparatie, in 1 Cor. 15:24, unde scrie ca Hristos Isi va da imparatia lui Dumnezeu Tatal, de unde trebuie sa intelegem ca Hristos va oferi Tatalui dupa glorificarea bisericii ceea ce apartine formei de administrare a acestei imparatii, incetand mai apoi sa-Si exercite slujba de Mijlocitor. Atunci nu va mai fi nevoie de convertire, de abolire a pacatului, de protectie impotriva dusmanilor, de strangere a bisericii, de inviere din morti si glorificare, pentru ca atunci sfintii vor fi desavarsiti si glorificati. Atunci Hristos nu Isi va mai invata poporul, caci cu totii vor avea cunostinta lui Dumnezeu.  Profetiile vor inceta, limbile vor inceta si cunoasterea va disparea; caci "cand va veni ce este desavarsit, acest "in parte" se va sfarsi". Asadar, mijloacele prin care acum biserica este adunata si pazita in lume, atunci nu vor mai fi necesare. Nu vor mai exista dusmani de supus, ci biserica va domni in glorios cu Hristos, iar Dumnezeu va fi totul in toti, adica El se va manifesta si va comunica direct cu cei binecuvnatati. "In cetate n-am vazut niciun Templu (adica, in aceasta imparatie care se afla in ultimul stadiu de dezvoltare); pentru ca Domnul Dumnezeul cel Atotputernic ca si Mielul sunt Templul ei. Cetatea n-are trebuinta nici de soare, nici de luna, ca s-o lumineze; caci o lumineaza slava lui Dumnezeu, si faclia ei este Mielul." (Apoc. 21:22, 23)

 

III. Cine este imparatul si conducatorul in aceasta imparatie a lui dumnezeu?

Conducatorul si Imparatul acestei imparatii este unul singur, pentru ca este un singur Dumnezeu, Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Tatal domneste prin Fiul si Duhul Sfant. Hristos este capul acestei imparatii intr-un mod deosebit: 1. Pentru ca este Dumnezeu, care sta la dreapta Tatalui, care domneste peste toate lucrurile avand o putere si o slava ca a Tatalui. 2. Pentru ca El este Mijlocitorul, sau acea persoana prin care Dumnezeu Tatal lucreaza in mod direct si ofera Duhul Sfant. "Cand va veni Mangaietorul, pe care-L voi trimite de la Tatal." "L-a dat capetenie peste toate lucrurile, Bisericii." (Ioan 15:26, Ef. 1:22) 

 

IV. Cine sunt cetatenii si supusii acestei imparatii? 

Cetatenii Imparatiei sunt: 1. Ingerii care sunt sfinti. 2. Sfintii din cer care formeaza ceea ce se numeste biserica triumfatoare. 3. Cei evlaviosi sau cei convertiti si care inca traiesc in lume, care inca au multe griji si urme ale coruptiei, formand ceea ce se numeste biserica militanta. 4. Ipocritii care sunt membri ai bisericii vizibile, oameni care nu sunt cu adevarat convertiti. Ei sunt cetateni doar in aparenta, fiind membri ai Imparatiei lui Hristos doar cu numele. Se numesc cetateni ai acestei Imparatii la fel cum evreii erau numiti de Hristos copii ai imparatiei (Mat. 8:12). Despre aceste persoane se spune "Cei dintai vor fi cei de pe urma" (Mat. 20:16) adica, cei care doresc sa fie priviti ca cei dintai, dar care totusi nu sunt, vor fi ultimiii - li se va spune ca nu vor avea nici un loc in Imparatia lui Dumnezeu. 

 

V. care sunt legile acestei imparatii?

Legile dupa care este administrata aceasta imparatie sunt: 1. Cuvantului lui Dumnezeu, sau doctrina legii si a evangheliei. 2. Puterea si eficacitatea Duhului Sfant care lucreaza si domneste in inimile celor alesi prin Cuvant. 

 

vi. care sunt beneficiile pe care imparatul le ofera supusilor sai in aceasta imparatie? 

Nu exista nici o Imparatie careia sa nu ii pese de bunastarea supusilor sai. Aristotel in scrisoarea sa catre Aristotel a spus: "Imparatia nu inseamna pagubire sau opresiune, ci belsug". Tot astfel, imparatia lui Dumnezeu are beneficii specifice, anume beneficiile spirituale si vesnice ale lui Hristos, care includ credinta adevarata, convertirea, iertarea de pacat, neprihanirea, perseverenta in sfintenie, Duhul Sfant, glorificarea si viata vesnica. "Deci daca Fiul va face slobozi, veti fi cu adevarat slobozi." "Imparatia lui Dumnezeu nu este mancare si bautura, ci neprihanire, pace si bucurie in Duhul Sfant." "Va las pacea, va dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o da lumea. Sa nu vi se tulbure inima, nici sa nu se inspaimante." (Ioan 8:36, Rom. 14:17, Ioan 14:27)

 

vii. cine sunt dusmanii imparatiei lui dumnezeu? 

Dusmanii Imparatiei lui Dumnezeu sunt diavolul si oamenii nelegiuiti. Referitor la cei de pe urma, unii dintre acestia se afla in biserica - sunt cei ipocriti, care isi aroga numele si titlul de cetateni ai acestei imparatii, in vreme ce ei nu sunt decat niste oameni care se pretind prieteni ai lui Hristos. Altii se afla in afara biserici si sunt cei care declara fatis ca ii sunt dusmani precum: musulmanii, iudeii, adeptii lui Pavel din Samosata, arienii si toti cei care apara erori care strica temelia religiei noastre sfinte. 

 

viii. unde este administrata aceasta imparatie? 

Aceasta imparatie, in ce priveste inceputul si strangerea ei este administrata aici pe pamant, si totusi in asa fel incat nu este limitata la un singur loc, insula, provincie sau popor, ci este imprastiata in toata lumea. "Vreau, dar, ca barbatii sa se roage in orice loc" "Caci acolo unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor." Nimeni nu cade sau isi pierde dreptul si titlul in aceasta Imparatie daca persevereaza in credinta adevarata. Aceasta imparatie este administrata in cer in ce priveste dezvoltarea sa completa. "Si dupa ce Ma voi duce si va voi pregati un loc, Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, sa fiti si voi." "Unde sunt Eu, acolo va fi si slujitorul Meu." "Tata, vreau ca acolo unde sunt Eu, sa fie impreuna cu Mine si aceia pe care Mi i-ai dat Tu." "Vom fi rapiti toti impreuna cu ei in nori, ca sa intampinam pe Domnul in vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul." (Ioan 14:3, 12:26, 17:24, 1 Tes 4:17) 

 

ix. cat va dura aceasta imparatie? 

Adunarea Imparatiei dureaza de la inceputul pana la sfarsitul lumii, pentru ca intotdeauna au fost, sunt si vor fi membri ai bisericii adevarate, fie putini sau multi, care trebuie sa fie adunati din lume in imparatia lui Dumnezeu. Aceasta imparatie va continua in starea sa desavarsita de la glorificarea celor neprihaniti pana in vesnicie. "In urma, va veni sfarsitul, cand El va da Imparatia in mainile lui Dumnezeu Tatal", care, dupa cum am remarcat deja, trebuie sa intelegem referitor la forma de administrare a acestei imparatii (1 Cor. 15:24) 

 

X. cum vine la noi aceasta imparatie? 

Aceasta imparatie vine la noi in patru feluri: 1. Prin predicarea Evangheliei, care ne descopera cunostinta unei doctrine adevarate si ceresti. 2. Prin convertire, atunci cand unii sunt convertiti la Dumnezeu care le ofera credinta si pocainta. 3. Prin crestere si dezvoltare. Atunci cand cei evlaviosi progreseaza in sfintenie sau cand darurile celor credinciosi sunt sporite mereu in cei convertiti. "Cine este nedrept sa fie nedrept si mai departe; cine este intinat sa se intineze si mai departe" (Apoc. 22:11) 4. Prin desavarsirea si glorificarea bisericii la cea de-a doua venire a lui Hristos. "Amin! Vino, Doamne Isuse!" (Apoc. 22:20)

 

xi. de ce ar trebui sa dorim ca aceasta imparatie sa vina? 

Ar trebui sa ne rugam ca Imparatia lui Dumnezeu sa vina atat in forma sa incipienta si desavarsita 1. datorita slavei lui Dumnezeu, sau pentru sfintirea si slavirea Numelui Sau; pentru a sfinti Numele lui Dumnezeu este nevoie ca El sa ne conduca prin Cuvantul si Duhul Sau. Daca Dumnezeu nu-Si aseaza Imparatia in noi si nu ne salveaza din imparatia diavolului, niciodata nu-I vom sfinti Numele, ci mai degraba Il pangarim si Il batjocorim, asadar aceasta cerere este necesara pe baza primei cereri. 2. Pentru mangaierea si mantuirea noastra. Dumnezeu nu ofera Imparatia decat celor care o doresc si se roaga pentru ea, la fel cum nu ofera Duhul Sfant decat celor care Il doresc. 

De aici putem intelege cu usurinta pentru ce ne rugam atunci cand cerem "vie imparatia Ta". Dorim si ne rugam ca Dumnezeu prin Fiul Sau, Mijlocitorul nostru, pe care L-a trimis in lume de la inceput 1. Sa pastreze lucrarea pe care a instituit-o 2. Sa-Si stranga biserica prin lucrarea Cuvantului si influenta Duhului Sfant. 3. Ca El sa domneasca si sa guverneze biserica pe care a adunat-o astfel si pe noi, trupul Sau, prin Duhul Sfant care sa ne supuna inimile, sa ne controleze,sa ne schimbe vointele si sa ne conformeze pe deplin cu Sine. 4. Se apere intreaga biserica impotriva tuturor dusmanilor nostri. 5. Sa-i trimita pe toti dusmanii Sai si ai nostri in pedeapsa vesnica. 6. Sa-Si elibereze, in cele din urma, biserica de tot raul si sa ne glorifice in viata vesnica. 

Obiectie. Dar ceea ce rugaciunile noastre nu grabesc sau intarzie este cautat si cerut in zadar. Imparatia lui Dumnezeu sau eliberarea bisericii de toate relele si suferintele la care este supusa nu se va intampla mai repede sau mai tarziu decat a hotarat Dumnezeu. Asadar, este ceva ce cautam si cerem in zadar. Raspuns: Negam judecata majora, caci daca lucrurile ar sta asa putem deduce la fel cu privire la toate binecuvantarile pe care Dumnezeu ni le ofera, anume faptul ca nu trebuie cautate, de vreme ce sunt cuprinse in sfatul Sau vesnic. La aceasta raspundem: 

1. Dumnezeu a promis alte binecuvantari cu conditia ca noi sa le cerem din mainile Sale. La fel si eliberarea de rau la final va cuprinde si va fi oferita doar celor care in ziua aceea, o doresc si tanjesc dupa ea, in vreme ce suspina sub cruce si se roaga sa vina conform decretului lui Dumnezeu si ca nici un ales sa nu fie exclus. 

2. Noi insa nu ar trebui sa ne rugam ca Dumnezeu sa grabeasca eliberarea bisericii, pentru ca asta va duce la pierderea multor alesi care nu sunt inca nascuti in lume. Raspuns. Atunci cand ne rugam ca Dumnezeu sa grabeasca eliberarea bisericii, ne rugam de asemenea ca toti cei care trebuie adusi in turma lui Hristos sa fie adusi in graba, pentru ca nici unul sa nu fie exclus, si facem lucrul acesta: 1. Pentru ca biserica sa fie eliberata in graba si ca toti cei evlaviosi sa se bucure de odihna deplina si perfecta in urma grijurilor si a lucrarilor lor. 2 Pentru a fi pus capat oricarei rautati si nelegiuiri si ca toti dusmanii lui Hristos si ai bisericii Sale sa fie trimisi intr-o pedeapsa vesnica. 

3. Ca slava lui Dumnezeu sa fie vazuta degraba in eliberarea perfecta a bisericii si inlaturarea tuturor dusmanilor Sai. Ar trebui, asadar, sa dorim si sa cerem de la Dumnezeu in rugaciunile noastre zilnice aceasta eliberare si totodata a intregii biserici, daca vom fi eliberati in cele din urma impreuna cu biserica; caci cei care nu doresc si nu se roaga pentru venirea Domnului, la ei nu va veni Hristos asa cum va veni in cazul sfintilor.

 

Zaharia Ursinus (1534 - 1583) a fost teolog reformat german si unul din autorii Catehismului de la Heidelberg.