În preajma ”sărbătorilor” inventate de biserica medievală, mass media românească ne delectează cu superstițiile păgâne cultivate în sânul BOR:
Nu se spală și nici nu se calcă rufe. Se spune că cine respectă acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai. Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcămite, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.
Această tradiție îmi aduce aminte de ceea ce spunea Simeon Noul Teolog, un călugăr bizantin care afirma că ascetul trebuie „să doarmă pe jos sau pe un pat tare, să nu caute să dobândească lucruri și să se abțină de la a se spăla.”
Oare de ce se gândeau aceste minți întunecate ale Evului Mediu că a fi nespălat te face să te apropii de Dumnezeu? De ce nu au citit cuvintele lui Iisus care a spus care îi condamnă pe farisei pentru că se schimonosesc și rămân nespălați și în îndeamnă pe oamenii să se spele și să își ungă capul (cf. Mat. 6:16-18)? Da, Iisus îi condamnă pe cei ce cred că dacă stau nespălați vor fi mai aproape de Dumnezeu.
Așadar, gospodine și gospodari creștini, puteți spăla vase și haine în vinerea de după Paște. Nu vă lăsați înrobiți de superstițiile păgânismului medieval care s-a strecurat în gândirea ”ortodoxiei” răsăritene!